Asırlık El Yazması Kur'an-I Kerimler ABD'de Sergileniyor

ABD'nin başkenti Washington'da açılan 'Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin Hazineleri' sergisinde, her biri yüzlerce yıllık 47 el yazması Kur'an-ı Kerim, Amerikalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra Türk Hava Yolları, Koç Holding ve Doğan Holding tarafından da desteklenen sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Smithsonian Enstitüsü Freer ve Sacler Müzesinin işbirliğiyle açıldı.

Açılışta, Smitsonian adına Richard Kurin ve Julian Raby, İslam sanatları galeri müdürü Massumeh Farhad ve Koç Holding adına Ali Koç konuştu.

Koç, eserlerin ABD’de sergilenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Serginin zamanlamasına da dikkat çeken Koç, ABD’de İslamofobinin yükselişte olduğunu ve bu serginin de İslamofobiyle mücadele anlamında önemli bir rol oyanacağını belirtti.

Koç, “İslam, barış ve tölerans dinidir. Şu andaki İslam algısı gerçeğin çok ötesindedir. Aşırıcıların dinimizi esir almasına izin veremeyiz.” diye konuştu.

Galeri müdürü Farhad, müzede sergilenen eserler hakkında bilgi verdi ve ABD’de ilk defa böyle bir sergi açıldığını belirtti.

Dünyanın en önemli kültür kurumlarından olan Smithsonian Enstitüsünün evsahipliğinde gerçekleşen organizasyon kapsamında, 1913 yılında açılan ve halihazırda İstanbul Sultanahmet'teki İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesindeki (TİEM) 47 adet el yazması Kur'an-ı Kerim, ilk kez ABD'de sergileniyor.

Tamamı el yazması olan Kur'an-ı Kerimler, Afganistan'dan İstanbul'a kadar geniş bir coğrafyada yazılmış ve 8. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar uzanan İslam sanatının görkemini gözler önüne seriyor.

Kaynak: AA