YÖK'ün İlk Uluslararası Proje Desteğinde İKÇÜ Başarısı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ni (İKÇÜ) Enerji Teknolojileri alanında temsil eden Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Can ve Doç. Dr. Şerafettin Demiç’in projeleri, Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı’nda 18 üniversitenin 19 farklı ülkeyle değişimini öngören 23 proje arasında yer aldı.

YÖK'ün İlk Uluslararası Proje Desteğinde İKÇÜ Başarısı
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ilk kez başlattığı Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı’nda, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ni (İKÇÜ) Enerji Teknolojileri alanında temsil eden Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Can ve Doç. Dr. Şerafettin Demiç, önemli bir başarıya imza attı. Dr. Demiç ve Dr. Can’ın projeleri, Enerji Kaynakları Teknolojileri alanında desteklenmek üzere 18 üniversitenin 19 farklı ülkeyle değişimini öngören 23 proje arasında yer aldı. Bu kapsamda İspanya’nın Katalonya İleri Kimya Araştırma Enstitüsü ile İKÇÜ arasında değişim programı hayata geçirilecek.

Tören düzenlendi

Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projelerin sözleşmelerinin imzaları için YÖK Başkanlığında tören düzenlendi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın katıldığı törene, projeleri kabul edilen üniversitelerin rektörleri ve proje yürütücüleri katıldı.

Törende İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ve proje yürütücüleri İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Can ve Doç. Dr. Şerafettin Demiç de hazır bulundu.

Destekler verilecek

YÖK Başkanı Saraç, yaptığı konuşmada, YÖK tarafından ilk kez gerçekleştirilen Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı ile araştırma kapasitesinin artırılması, uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi, uluslararasılaşma süreçlerine katkı ile yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin amaçlandığını söyledi.

2016-2017 öğretim döneminde başlayacak Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı ile yurt dışına gidecek öğrencilere bin-bin 200 lira, ülkeye gelecek öğrencilere ise bin liraya yakın burs verileceğini belirten Prof. Dr. Saraç, proje çerçevesinde gelen ve giden öğretim elemanlarına yol masrafları dahil maddi destekte bulunulacağını da kaydetti.

18 üniversiteden 23 proje

"YÖK olarak, Türk Yükseköğretim tarihinde ilk kez akademisyenlerimizin uluslararası projelerini desteklemeye başlamış bulunmaktayız. Bu devam edecek" ifadelerini kullanan Saraç, şöyle konuştu:

"2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarımızdan başkanlığımıza toplam 152 proje ulaşmıştır. Projeler, ilgili alanlardaki uzman kişilerden oluşan panelistlerin yer aldığı panellerde değerlendirmeye alındı. 3 Ağustos tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla, 18 yükseköğretim kurumumuzun 19 farklı ülkeyle değişimini öngören toplam 23 projenin desteklenmesi ve bu projeler için ilgili yükseköğretim kurumlarımızın özel Mevlana hesaplarına kaynak aktarılması uygun bulunmuştur."

"Yenilenebilir enerji teknolojilerine katkı"

İKÇÜ’nün proje başarısını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, ülke ekonomisine ve yenilenebilir enerji teknolojilerine katkılar sağlanması için desteklerinin devam edeceğini kaydetti.

Prof. Dr. Akhan, "Bu tarz projelerde yer alan araştırmacıların ülkemiz bilim dünyasına sağlayacağı katkı muhakkaktır. Yenilenebilir enerji, tükenmez, temiz, hava kirliliği sorunu oluşturmaz, ithalat bağımlılığını önler, ülkemiz için enerji güvenliği sağlar. Bu alandaki çalışmalara ve bilim insanlarımıza olan desteğimiz artarak devam edecek" diye konuştu.

"Yeşil üniversite İKÇÜ"

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Can ve Doç. Dr. Şerafettin Demiç ise "Yeşil Üniversite İKÇÜ" temasını hayata geçirmek adına ilk olarak İZKA destekli güneş ve rüzgar enerjisi santralini kurduklarını hatırlatarak bunun yanında TÜBİTAK, İKÇÜ BAP destekli bilimsel araştırmaların ve kurulumların devam ettiğini kaydetti.

Projelerinin uluslararası alanda başarıya ulaşmasının mutluluğunu taşıdıklarını kaydeden Doç. Dr. Mustafa Can ve Doç. Dr. Şerafettin Demiç, "Bilimsel çalışmalarımıza organik yarı iletken temelli olarak geliştirdiğimiz yeni malzemelerin kullanılacağı güneş ışığını elektrik enerjisine çevirebilen yeni projelerimizle devam edeceğiz. Bu alanda sağlanan uluslararası başarı için başta Rektör Prof. Dr. Galip Akhan’a ICIQ Müdürü Prof. Miquel A. Pericas’a, Yenilenebilir Enerji Alanı Müdürü Prof. Dr. Emilio Palomares’e, projede yer alacak olan lisansüstü öğrencilerimize ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğümüzden Yasemin Tutar’a teşekkürlerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmanın ardından Saraç, üniversite rektörleri ve proje yürütücüleriyle desteklenecek projelerin sözleşmelerini tek tek imzaladı.

Desteklenecek alanlar, proje sayıları ve iş birliği yapılan ülkeler

Program kapsamında sağlık ve moleküler-hücresel mühendislik alanında 6, sürdürülebilir çevre yönetimi teknolojileri, ekosistemler ve sürdürülebilir yapılı çevre alanında 6, malzeme bilimi ve mühendisliği alanında 4, bulut teknolojileri, nesnelerin interneti, sosyal ağlar, büyük veri alanında 3, enerji teknolojileri alanında 2, gıda teknolojileri alanında 1, havacılık ve uzay alanında da 1 proje desteklendi. İş birliği yapılan ülkeler ise ABD, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, İran, İspanya, Japonya, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Norveç, Pakistan, Polonya/Rusya, Tayland, Ukrayna ve Yunanistan olacak.
Kaynak: İHA