TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Muş'ta

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını ve bu kapsamda işverene eleman kazandıracaklarını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Muş'ta
Muş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) yeni hizmet binası törenle hizmete açıldı. Törene Vali Vekili Ercan Öter, TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş TSO Başkanı Fatih Cengiz ile Bingöl, Hakkari/Yüksekova, Bitlis, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Tunceli ve Şırnak oda ve borsa başkanlarıyla iş adamları katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine değindi. Darbe girişimine ilk tepki veren iller arasında Muş’un yer aldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "FETÖ’ye karşı milli direnişte en ön safta yer aldınız. Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkan ilk illerin arasında Muş yer alıyordu. Demokrasi nöbetlerine katıldınız. Muş’un yiğit insanlarına da yakışan buydu. Hepinize camiam adına teşekkür ediyorum. 15 Temmuz gecesi darbe bildirisi okunduğunda ilk tepkiyi koyan kurum TOBB oldu. Bu süreçte dik duran 365 oda borsa başkanlarımla da gurur duyuyorum. Hepsi de ilk andan itibaren tepki verdiler" dedi.

"İllerde valisi, belediye başkanı, sivil toplum kuruluşları bir ve beraberse o il başarılı oluyor" diyen Hisracıklıoğlu, "Muş’taki başarıyı resmi rakamlar gösteriyor. Türkiye’de açılan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6 azalırken, Muş’ta açılan şirket sayısı yüzde 2 artmış. Türkiye’de karşılıksız çıkan çek oranı yüzde 4 iken, Muş’taki oran yüzde 3. Bu Muşluların müthiş ibretlik tablosu. Bu tablo diyor ki ’Sen Muşluya malını ver, Muşlu borcunu öder. Muşlu tüccar ve sanayicinizden korkma. Kredi musluğunu aç.’ Bu tablo Muş’taki rahmet ve bereketin en önemli göstergesi" diye konuştu.

"Muş halkı teröre, yani huzursuzluğa prim vermiyor"

Muş’un teröre, huzursuzluğa prim vermediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan zenginlik olmaz. Eğer zengin olmak istiyorsan ticaretin önünü açacaksın. Ticaretin de tek bir ilacı vardır. Huzur, huzur, huzur. İşte Muş’ta da bu huzur var. Dün gece saat 24.00’te Muş sokaklarında belediye başkanımızla beraber gezdik. Muş’a gelmekten korkmayın, Muş’a yatırım yapmaktan korkmayın. Muşlunun evi de sofrası da açık."

"Yatırım hamlesinde ’devlet alım garantisi’ var"

Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı yatırım destek paketine de değinen Hisarcıklıoğlu, "Sayın Başbakanımızın açıkladığı yatırım destek paketinde Muş da yer alıyor. Cumhuriyet tarihimizin en önemli yatırım destek paketi. Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak yatırım hamlesini istiyorduk. Yatırım hamlesinde kamu alımı garantisi olmazsa, Muş’a ve diğer illere yatırım gelmez diyorduk. Bu kapsamda Muş’ta yapılacak yatırımda devlet ’alım garantisi veriyorum’ diyor. Tüccar için, yatırımcı için bundan büyük fırsat olabilir mi? Türkiye’nin en cazip illerinden birisi Muş. Gel burada yatırım yap. Sen de kazan, Muş ta kazansın" ifadelerini kullandı.

"Tarım ve hayvancılığa yatırım yapın"

Tarım ve hayvancılık sektörünün önemine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, bu sektöre yatırım yapanın kazanacağını dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tarım ve hayvancılıkta müthiş bir potansiyele sahipsiniz. Müthiş bir coğrafya. Muşlular olarak şikayet edecek bir şeyimiz yok. Muş Ovasının ıslahı ve Türkiye’ye kazandırılması lazım. Tarım ve hayvancılık sektörü geleceğin en stratejik sektörü. Son 10 yılda fiyatı artan ürünlerin arasında ne var? Diğer ürünlerin 3-4 misli artan ürünler tarım ve hayvancılık ürünleri. Bu sektöre yatırım yapan doğru yapar."

Kredi Garanti Fonu’nun bir şubesini Muş’a açacaklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "TOBB olarak krediye ulaşma noktasında bir çalışmamız var. 365 oda ve borsamızdan üyelerinizin krediye ulaşımında bir çalışma yapacağız. Bir mekanizmamız daha var. Kredi Garanti Fonu. Bu Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla biz size kefil oluyoruz, 21 banka da size kredi veriyor. Özellikle Muş’ta yeni hizmet binamız var. İnşallah Kredi Garanti Fonu Şubesi açarız" şeklinde konuştu.

İşverene eleman müjdesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını ve bu kapsamda işverene eleman kazandıracaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla beraber bir protokol imzaladık. Bu kapsamda TOBB ve 365 oda ve borsa ile beraber size eleman yetiştiriyoruz. Bunu yaparken o elemanınıza aylık bin 300 lira maaş veriyoruz, sizin cebinizden çıkmıyor. Sigortası da devletten. Mesleği olmayan kardeşe maaş artı sigorta veriyoruz. TOBB ve oda olarak daha ne yapalım? Kardeşlerimiz bu kapsamda istihdam edilir. Demokrasinin kalitesini artırmadan ekonominin kalitesini artıramazsın. Buna mecburuz. Daha zengin olmanın yolu da bu. Allah hepimizi farklı yaratmış. Farklı düşüneceğiz. Allah bize beyin vermiş. Ama o farklılıklarımızı ortak akılda birleştireceğiz. Birlikte rahmet ve bereket var" ifadelerini kullandı.

Törenin ardından Muş TSO binasında yer alan ve Rıfat Hisarcıklıoğlu adı verilen konferans salonunun da açılışı yapıldı.
Kaynak: İHA