TİKA'dan Meksika'daki Göçmen Çocuk Barınağına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Meksika Sosyal Yardım Kurumu (DIF) bünyesinde faaliyet gösteren Rio Tijuana Geçici Göçmen Çocuk Barınağı’na donanım ve malzeme desteğinde bulundu.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Guatemala, El Salvador ve Honduras gibi cinayet oranlarının yüksek olduğu Orta Amerika ülkelerinden her yıl ortalama 300 bin çocuğun suç kartellerinin tuzağından kurtulmak, maruz kaldıkları şiddetten kaçmak ve güvenli ortamda yaşamak için daha iyi bir hayat beklentisiyle yanında refakatçisi olmadan Meksika ile ABD arasında yer alan 3 bin 200 kilometrekarelik ortak sınırdan ABD tarafına geçebilmek için Meksika’ya geldiği belirtildi.

Bu göçmen çocuklara temel ihtiyaçlar ve sağlık hizmetlerinin sunulması için ülkenin hem kuzey hem de güney sınırında DIF bünyesinde geçici göçmen çocuk barınakları kurulduğunun aktarıldığı açıklamada, bu noktada TİKA tarafından 2001'de Meksika’nın Baja California eyaletinde açılan, 310 çocuğun kaldığı Rio Tijuana Geçici Göçmen Çocuk Barınağı'na donanım ve malzeme yardımı yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, donanım ve malzeme yardımıyla bölgede kronik sorun haline gelen göçmen çocuklara yönelik daha sağlıklı ortam sağlanması ve sonrasında çocukların ailelerine emniyetli şekilde kavuşturulmaları konusunda destek verildiği, buradaki çocukların yasa dışı grupların ellerine düşmeden devlet güvencesinde barındırılmalarına ve resmi süreçlerinin tamamlanmasının ardından güvenli şekilde ailelerine ulaştırılmalarına katkı sağlandığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, TİKA tarafından sağlanan malzeme desteğinin teslim törenine, Baja California Eyalet Valisi’nin eşi Brenda Ruacho de Vega, DIF Kurumlararası İşbirliği Genel Direktörü Lillian Espinoza Fernandez, TİKA Meksika PKO Koordinatör Yardımcısı Melih Çağatay Artunay, bölge sakinleri ve çocuklar katıldı.

Törende konuşan DIF yetkilileri, en temel hakları ihlal edilen göçmen çocuklara Türkiye’nin desteğinin önemine işaret ederek, Türkiye'ye teşekkürlerini ilettiler.

Kaynak: AA