Sapanca Gölü'ne Alternatif İçme Suyu Kaynağı

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu:'Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı olacak olan Akçay Barajı, aynı zamanda Sakarya'nın enerji üretim kapasitesini de arttıracak' 'Çalışmalarımız kapsamında isale hattı üzerine 3 adet hidroelektrik santrali inşa edeceğiz. Proje ile hem içme suyu sağlarken hem de mevcut enerji üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız'

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı oluşturacak Akçay Barajı'na inşa edilecek 3 hidroelektrik santrali ile kentin enerji üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş'le Pamukova Eskiyayla bölgesinde çalışmaları devam eden Akçay Barajı'nda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı kazandıracaklarını belirtti.

Akçay Barajı ile şehrin içme suyu geleceğini garanti altına alacaklarını vurgulayan Toçoğlu, Akçay Deresi için açılan 291 metrelik tünelin tamamlanmasının ardından üçüncü aşama olan baraj gövdesinde de çalışmalara başladıklarını aktardı.

Toçoğlu, çalışmaların ardından baraj gövdesinin 65 metre yüksekliğe sahip olacağını dile getirerek, 'Akçay Barajımızın gövdesi hızlı bir şekilde yükseliyor. Alanda gövde için toplamda 700 bin metreküp dolgu yapacağız. Tamamlandığında baraj gövdemiz 65 metre yüksekliğe sahip olacak. Ekiplerimiz alanda yoğun şekilde çalışıyor. İnşallah hızlı bir şekilde baraj gövdesindeki çalışmaları tamamlayarak barajımıza su toplamaya başlayacağız.' dedi.

Zeki Toçoğlu, barajın tamamlanmasıyla uzun yıllar Sapanca Gölü'ne alternatif kaynak sağlanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Projemizin tamamlanmasıyla birlikte barajımız 20 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olacak. Ayrıca 20 milyon metreküplük aktif bir hacim de olacak. Toplamda yılda yaklaşık 40 milyon metreküplük bir su potansiyeli oluşturmuş olacağız. Böylelikle Sapanca Gölü'nden temin ettiğimiz içme suyundan tasarruf sağlayacağız. Çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayarak şehrimizin en az 50 yıllık içme suyu geleceğini garanti altına alacağız.'

Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 46 kilometrelik çelik isale hattının çalışmalarının da Arifiye ve Sapanca ilçelerinde devam ettiğini bildiren Toçoğlu, 'Hattın 27 kilometrelik kısmı tamamlandı. Sapanca Gölü’ne alternatif içme suyu kaynağı olacak olan Akçay Barajı, aynı zamanda Sakarya'nın enerji üretim kapasitesini de arttıracak. Çalışmalarımız kapsamında isale hattı üzerine 3 adet hidroelektrik santrali inşa edeceğiz. Proje ile hem içme suyu sağlarken hem de mevcut enerji üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız. Bu yönüyle Akçay Barajı, Türkiye'de ilk olacak.' diye konuştu.
Kaynak: AA