Muğla'nın Yöresel Damak Tatları Yarıştı

Menteşe Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Kültür ve Sanat Şenliği’ kapsamında Muğla’nın yöresel damak damak tatları yarıştı. Yaraş Mahallesinde yörenin en lezzetli turşu ve reçelleri şenlik kapsamında görücüye çıkarken, Karabağlar Yaylasında yayla kavunları dereceye girebilmek için yarıştı.

Muğla'nın Yöresel Damak Tatları Yarıştı
Yaraş Mahallesinde turşu ve reçel yarışmasının yanında yöresel ürünler de tanıtıldı. Mahalle sakinlerinin ürettiği organik tarımsal ürünler hem tanıtıldı, hem de satışı yapıldı. Üreticiler, kavun, karpuz, reçel, turşu, biber, üzüm, elma, yumurta, ev ekmeği, fasulye, pırasa, börülce, yoğut ve peynir gibi ürünler sergilendi.

Turşu ve reçel yarışmasında 17 turşu ve 14 üreticinin reçeli yarıştı. Ürünler, görünüm, tat, koku ve yapı özellikleri ile jüri tarafından değerlendirmeye alındı. Ürünlerin değerlendirilmesi esnasında jüri üyeleri zorlanırken, turşu yarışmasında Neşe Çoban birinci, Hatice Kaba ikinci ve Gülşen Gündoğdu’nun turşunu üçüncü oldu. Reçel yarışmasında ise Ayşe Kaba birinci, Gülayşe Kırkan ikinci ve Sennur Aydoğdu’nun reçeli de üçüncü oldu.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Yaraş Mahallesinin Menteşe’de düzenlenen tüm etkinliklere yöresel ürünleri ile katıldıklarını belirterek, “Biz şenlik kapsamında Yaraş Mahallemizin ayağına gidelim ve yöresel ürünlerini yerinde tanıtalım istedik. Doğal ürünleri çok önemsiyoruz. İlimizin en büyük sıkıntısı doğal olarak beslenememe ve GDO’lu ürünleri sık kullanmamız. Menteşe’de yapılan yöresel ürünler ile ilgili yarışmalarda Yaraş’lı vatandaşlarımız hep birinci oluyor. Biz de bu yarışmayı Yaraş halkının ayağına getirerek burada yaptık” dedi

Menteşe Karabağlar Yaylasında düzenlenen Yala Kavunu yarışmasına 37 üretici katıldı.

Karabağlar Yaylası Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği ile ortaklaşa düzenlenen Yalla Kavunu yarışmasına Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Yalla kavunu yarışması öncesi üreticiler kavunlarını yarışma için kayıtlarını yaptırdıktan sonra jüri üyeleri kavunları renk, tat, koku, çeşit özelliği ve şekil özelliğine göre değerlendirme yaptı.

Yarışma öncesi Karabağlar Yaylası hakkında bilgi veren Karabağlar Yaylası Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Avukat Sevinç Göçügenci, “Yaylamız beyaz badanalı, kırmızı kiremitli, doğası, iklimi, ulu çınarları, bülbülleri, sebzesi, meyvesi, kavunu, yurtları, kahveleri, kahvelerin yanında bulunan cami ve mescitleri ile minareleri, tarihi kültürü ile yaşamımızda çok önemli çok özel bir yer teşkil etmektedir. Günümüzde hiçbir şehrin böyle doğa harikası bir şehrin böyle enfes özelliklere sahip doğa harikası yoktur” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve konum olarak da şehirden daha aşağıda olan dünyada başka bir yayla olmadığını söyledi.

Gümüş, “Kavun Yarışmasını düzenlemedeki amacımız buradaki yöresel ürünlerimizin korunmasını amaçlıyoruz. Bu konuda burada yaşayan üreticilerimiz her zaman bizim ile beraber” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise 3. Derece SİT alanında bulunan Karabağlar Yaylasının korunmasına yönelik çalışmaları Muğla Belediye Başkanı iken yaptıklarını ve kendisinin de dernek başkanlığı yaptığını açıkladı.

Başkan Gürün, “Burada çok özgün olarak Paris Düğleği dediğimiz bugün de yarışmasını yapmakta olduğumuz kavunlarımız yarışacak. Dernek başkanlığı yaptığım dönemde bu kavunun özelliğinin kaybolmaması için tohumu başkalarına da vererek bu tohum tipinin kaybolmamasını amaçladık. Bu amaç da şu anda yerine geldi. Bu yayla çukurda olan bir yayla. Şehir merkezine yakınlığı ile de şehirden yaylaya gidiş gelişin rahat olması nedeniyle kullanım oranı gittikçe artıyor” dedi.

Kavun yarışmasında Bekir Aldeniz’in kavunu birinci, Birgül Matur ikinci ve Şefik Dindoruk’un yetiştirdiği kavun da üçüncü seçildi.
Kaynak: İHA