Katalonya'da 'İnsan Kuleleri' Yarıştı

Tarragona kentindeki 26. Castells festivaline katılan 42 takım, en uzun insan kulesini, düşmeden en kısa zamanda yapıp bozmak için yarıştı

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetim bölgesinin en önemli kültürel ve sportif etkinliği Castells festivali büyük ilgi gördü.

Tarragona kentinde iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 26'ncısı yapılan Castells festivali, hafta sonu Tarragona'daki Tarraco Arena Praça adlı spor salonunda gerçekleştirildi.

Festivale katılan 45 takım, en uzun insan kulesini, düşmeden en kısa zamanda yapıp bozmak için yarıştı.

Her yaştan erkek ve kadınlardan oluşan her takım, kendi kaptanının yönetiminde insan kulesini oluşturmaya çalıştı. Çıplak ayakla insanların omuzlarına basarak oluşturulan kulelerin bazıları 15 metreyi buldu.

Yarışmada finale kalan takımlar farklı özelliklerde 5 kez insan kulesi yapmaya çalışırken, en yüksek puanı toplayan takım birinciliği elde etti.

Bazı insan kulesi denemeleri başarısız olup yıkılırken, yarışmada önemli bir yaralanma vakası yaşanmadığı bildirildi.

Bu yıl yurt dışından da katılımın olduğu festivalde, özellikle Çin'den gelen takım ilgi çekti. Katalonya'yı 2009 yılında ziyaret eden Çinli tekstilci Qian Anhua'nun insan kulelerinden çok etkilenip ülkesine döndüğünde çalışanları arasında sosyal aktivite olarak kurduğu 200 kişilik takım, bu yıl Tarragona'ya gelerek yarışmaya katıldı.

Festivali, 25 binden fazla kişi takip etti.

'Birlik, güç, denge, cesaret ve bilgelik' prensibine dayanan insan kulelerinde en alttaki kalabalık, kol kola girerek hem temel desteği oluşturmaya hem de düşmelerde yaralanmaları engellemeye yarıyor. Takım üyeleri bellerine 1,5 ila 12 metre kuşaklar bağlarken, bu kuşaklar sakatlanmaları önlemenin yanı sıra tutunarak güç almaya ve tırmanışa yarıyor. Takımın en küçük üyeleri, kulenin en üstüne tırmanan yaşları 6 ila 8 arasındaki çocuklar ise kask takıyor.

Geçmişi 18. yüzyıla dayanan Castells, 2010 yılında UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirasları listesine girmişti. Festival, Tarragona kentine 3 milyon avroluk ekonomik katkı sağlıyor.

Kaynak: AA