'Kalbin İçin Pedalla'

Tarihi Yarımada'da, kalp ve damar hastalıklarına dikkati çekmek için Geleneksel Kalp Haftası Bisiklet Turu düzenlendi.

Dünya Kalp Günü etkinlikleri çerçevesinde 'Kalbin İçin Pedalla' sloganıyla Geleneksel Kalp Haftası Bisiklet Turu düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Fatih Belediyesi ve Kardiyoloji Derneği işbirliğiyle düzenlenen etkinlik Yenikapı Miting Alanı'nda başladı.

Programa, engelliler, amatör bisikletliler, sporcular ve vatandaşların yer aldığı 500 bisikletli katıldı.

İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Erkam Tüzgen, etkinlikteki konuşmasında, tura bebeğiyle katıldığını söyledi.

Türkiye'deki sağlık hizmetlerinde son 15 yılda önemli ilerleme kaydedildiğini belirten Tüzgen, Türkiye'nin koruyucu sağlık hizmetlerinde de dünyada örnek gösterilir hale geldiğine dikkati çekti.

Organizasyonu düzenleyenlere teşekkür eden Tüzgen, şöyle konuştu:

'Bu başarının şu anda bulunduğumuz noktadan daha ileriye gidebilmesi, sağlık teşkilatımızla toplumun ortak çalışmasıyla mümkün olabilir. Sağlık hizmetlerimiz, hastane ve ambulans, konusunda en üst seviyede bulunuyor. Ancak önümüzde 2 büyük risk olan obezite ve sigara gözüküyor. Bunlarla mücadeleyi toplumsal olarak hep beraber yapmalıyız. Sigara ve obeziteyle mücadeleyi, hem toplumsal sağlık gösterilerini önemli ölçüde yükseltecek hem de birey sağlığını uzun vadede etkileyecek iki alan olarak görüyorum. Spor her ikisi için de çözüm potansiyeli sahip.'

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin de kalp ve damar hastalıkları açısından spor yapmanın faydalarına anlattı.

Hastalarına kendileri için yararlı olacak sporlar önerdiklerini dile getiren Göktekin, 'Bisiklete binme, hızlı yürüme ve yüzme hastalarımıza önerdiğimiz sporlar arasında yer alıyor. Bisiklet de bunların içinde en kıymetli sporlarımızdan. Kalp sağlımız için çok yararlı.' diye konuştu.

Kalbin İçin Pedalla Grubu Başkan Yardımcısı Afacan Dilekçi de etkinliğin öncelikli amacının, dünya genelinde halen birinci sıradaki ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarına dikkati çekmek, kalp hastalıkları riskini azaltacak önlemlerin en başında yer alan hareketliliğin en önemli aracı olan bisikletli yaşam konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

- Bisiklet engel tanımaz

Turnuvaya katılan engelli sporculardan omurilik felçlisi Enes Günel ise engellilerin bisiklete binmelerinin sağlıkları için çok faydalı olduğunu ve tüm engelli vatandaşları bu sporu yapmaları için teşvik ettiklerini söyledi.

Engelli olmanın bisiklet sürmeye engel olmadığını aktaran Günel, 'Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonuna bir mesajım var. Federasyonda bisiklet branşı yok. Engelli olup bisiklet kullanmak isteyen vatandaşlarımız var. Eğer bu branşı açarlarsa benim gibi birçok sporcunun da önünü açmış olacaklar.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Omurilik Felçlisi Günel, tek bacağıyla bisiklet kullanan engelli sporcu Abdülkadir Özoğul ve görme engelli Samet Aksuoğlu'nun aralarında bulunduğu çok sayıda bisikletlinin katılımıyla tur başladı.

Bisikletliler, Yedikule-Topkapı-Edirnekapı-Balat-Sirkeci'yi kapsayan turun ardından yeniden Yeni Kapı Miting alanına geldi.
Kaynak: AA