Havalar Soğudu, Sebze Fiyatları Cep Yakıyor

Havaların soğuması ve mevsim geçişi dolayısıyla pazarlarda biberin kilosu 4, taze fasulye, ıspanak ve salatalığın kilosu 5, karnabaharın adedi 8 liraya kadar çıktı Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Aktaş: 'Üretici malını çok ucuza veriyor ancak ürünler pazara gelene kadar fiyatları 56 kat artıyor' Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ünver: 'Havaların soğuması, meyve ve sebzenin büyümesini ve kızarmasını engelledi. Bu da meyve ve sebzenin fiyatının artmasına neden oldu'

CEM ŞAN / MUHSİN ARSLAN - Havaların soğuması ve mevsim geçişi dolayısıyla pazarlarda sebze fiyatları cep yakıyor.

Bursa'nın Yenişehir ilçe Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biberiyle ünlü ilçedeki tarlalarda bol miktarda biberin olduğunu ve fiyatların da 70-80 kuruşlara kadar düştüğünü söyledi.

Piyasada veya tarlalarda biberin azalmadığını belirten Aktaş, 'Biber para etmiyor. Değerinin çok altında satılıyor. Her tarafta biber var. Ürün azlığı söz konusu değil. Üretici malını çok ucuza veriyor ancak ürünler pazara gelene kadar fiyatları 5-6 kat artıyor.' dedi.

Aktaş, aradaki halciler ve pazarcıların da fiyatları artırdığını belirterek, 'İhracatı yapılan biberin kilosu bile 1,3 lira. İç piyasaya satılan biberin kilosu 70-80 kuruş. Çiftçiler kan ağlıyor.' diye konuştu.

Bursa merkez Nilüfer ilçesindeki İhsaniye Kapalı Pazar Yerinde tezgah açan Muharrem Akçay da sebze fiyatlarında mevsim değişikliğinden dolayı artışların olduğunu söyledi.

Mevsim geçişlerinde zamanları ara dönem olarak ifade ettiklerini aktaran Akçay, 'Yaz mevsiminin bittiği, sonbahara geçildiği döneme ara dönem deriz. Bu dönemde bazı sebze ürünlerinde azalma olur. Antalya'da üretilen sebzelerin piyasaya girmemesi ve yerli malların bir kısmının bitmesi nedeniyle bazı ürünlerde fiyat artışı oldu. Şu anda onu yaşıyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

Akçay, havaların soğumasının açıktaki sebzeleri çok etkilediğini dile getirdi.

Pazarcı esnafı Suat Oltaş da domatesin kilosunun 2-3 lira arasında olduğunu dile getirerek, 'Turfanda domatesin kilosunu 5-6, ince biberin kilosunu 6-7, patlıcan ile kabağın kilosunu 3-4, fasulyenin kilosunu da 5 liradan satıyoruz. Yağan yağmurlardan dolayı tarla ürünlerinde fiyat artışı oldu. Tarlalara kırağı da düştü. Kırağıdan dolayı az ürün toplanıyor. Bunlardan dolayı fiyat artışı oluyor.' ifadelerini kullandı.

Pazarcı Metin Toksu ise karnabahar da fiyat artışının olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Şu an turşu zamanı. Ürün az, talep yüksek. 8-9 lira arasında satılıyor. Brokolinin kilosu 6-7, havucun kilosu 2-3, ıspanağın kilosu 5, pırasanın demedi 3, marulun adedi 2 liradan satılıyor. Marulda artış bekleniyor. Ara döneme giriliyor. Tarlalardaki marul bitti. Seralara geçiş yapılacak. Ondan dolayı oluşacak boşlukta fiyatlar artabilir. Mevsim geçişinden dolayı ara dönem oluyor. 1,5 ay kadar fiyat artışları olabilir.'

- 'Pazar boş kaldı'

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver ise bölgede yaklaşık 80 bin dönüm arazide yaş sebzenin yanı sıra karpuz, kavun, domates, salatalık, salçalık biber, ıspanak, karnabahar, lahana, barbunya, yeşil fasulye, şeftali, ayva ve üzüm üretildiğini kaydetti.

Havaların soğumasının verimi düşürdüğünü aktaran Ünver, 'Yağmurun yağması da üretimi düşürdü. Havaların soğuması, meyve ve sebzenin büyümesini ve kızarmasını engelledi. Bunun sonucunda ürün pazara gitmedi. Meyve ve sebze gitmeyince pazar boş kaldı. Bu da meyve ve sebzenin fiyatının artmasına neden oldu.' diye konuştu.
Kaynak: AA