Dünya Kuş Gözlem Günü

Önemli bir göç yolu üzerinde bulunan ve bitki örtüsüyle çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Hatay'da, Dünya Kuş Gözlem Günü nedeniyle etkinlik gerçekleştirildi.

İklim özellikleri ve bitki örtüsüyle birçok kuş türüne ev sahipliği yapan ve önemli bir göç yolu üzerinde bulunan Hatay'da, Dünya Kuş Gözlem Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği ile Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneğinin iş birliğinde Belen Geçidi mevkisinde bir araya gelen gönüllüler, göç dönemindeki kuşları gözlemlemeye çalıştı.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, bu yılki etkinliğe farklı mesleklerden konuya ilgi duyan ve doğaya meraklı yaklaşık 25 kişinin katıldığını söyledi.

Sabahın erken saatinde önemli bir göç yolu olan Belen Geçidi'nde gözleme başladıklarını ifade eden Atahan, etkinlikte şahin, akbaba, atmaca, turna ve leylek gözlemlediklerini kaydetti.

Hatay'da sezon içinde ortalama 230 ile 270 arasında kuş türü gözlemlendiğini vurgulayan Atahan, 'Bu yıl 200 civarında kuş gözlemledik. Geçtiğimiz dönemde Amik Gölü'nün su tutması nedeniyle kuş sayısı arttı ama bu yıl maalesef su kuşları çok yoktu. Göç döneminde ötücüler çok fazla geçiş yapmadı. Sebepleri üzerinde bilimsel araştırma yapmak gerekir. Bu sezon, göçücü kuşlardan Hatay'da leylek, turna, kartal, ak pelikan, ötücülerden de arı kuşları geçiş yaptı.' diye konuştu.

Kaynak: AA