UTSO Başkanı Kandemir Açıklaması

'Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle ticarette olumlu sinyaller almaya başladık. Doğalgaz indiriminin olumlu etkileri de gözleniyor'

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Selim Kandemir, 'Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle ticarette olumlu sinyaller almaya başladık. Doğalgaz indiriminin olumlu etkileri de gözleniyor.' dedi.

Kandemir, UTSO'nun Ekim ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin Türkiye ekonomisini yakından etkilediğini, ekonomi dünyasının yatırımlarını bu gelişmeler çerçevesinde planlaması gerektiğini belirtti.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle ticarette olumlu sinyaller almaya başladıklarını dile getiren Kandemir, doğalgaz indiriminin olumlu etkilerinin de gözlendiğini ifade etti. Kandemir, 'Ağustos ayı sonu itibariyle dış ticaret açığında azalma yaşandı. İhracat yüzde 7,7 artarken, ithalat yüzde 3,7 arttı. Bu da ihracatın ithalatı karşılama oranının 2,7 puan artışla yüzde 71,7'ye yükselmesine neden oldu. Özellikle tekstil, geri dönüşüm ve deri sektörlerinde hareketliliğin artmasını bekliyoruz.' dedi.

Türkiye'nin ekonomisini, terör sorunu, Suriye ve Irak'taki çatışma ortamı ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik sürdürdüğü mücadeleye rağmen, kararlı yönetimiyle güçlendirmeye devam ettiğini anlatan Kandemir, şöyle konuştu:

'Tüm bu gelişmeler sürerken hükümetin sanayi ve ticaret hayatını yakından ilgilendiren kanunlar ve düzenlemeler yapması ekonomimizi olumlu etkiliyor. 1 Ekim'den itibaren doğalgazda geçerli olan yüzde 10 indirim sanayide enerji maliyetlerinin düşürülmesine büyük katkı sağladı. 2016 yılının son 3 aylık döneminde doğalgaza ödenen toplam faturanın yaklaşık 760 milyon lira azalması yönünde yapılan açıklamalar olumlu etkiyi güçlendirdi. Görüşmeleri süren, Rusya ile yeni bir doğalgaz indiriminde de mutabık kalınması elbette umut verici. Bu sürecin olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Aynı zamanda elektrik indiriminin de gündemde olması, özellikle sanayicinin üzerindeki enerji maliyetlerine önemli katkı sağlayacak.'

İş dünyasının geleceğe umutla bakması gerektiğine işaret eden Kandemir, 'Türkiye ekonomisinin, birçok kriz atlatmış, birçok zorluğu yenmiş ve yeniden gücünü kazanmış bir yapıya sahip olduğunu yinelemek ve tekrar altını çizmek istiyorum. Ekim ayı başında Orta Vadeli Program açıklandı. Bu bağlamda hedeflere ulaşabilmemiz için bizlerin üzerine düşen, el birliğiyle hep birlikte çalışarak ülkemizin refahı ve kalkınmasına destek olmak.' dedi.

Kaynak: AA