Türkiye Tasarım Haftası

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Altunyaldız: 'Üretirseniz, çalışırsanız, değer yaratırsanız varsınız. Aksi halde bu yarışta olamazsınız'TİM Başkanı Büyükekşi: 'Patent başvurularının yüzde 62'si İstanbul, Bursa ve Ankara'dan geldi ama biz tasarım kültürünün ülkemizin her köşesine yayılmasını istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye'de 500 tasarım merkezi açmayı hedefliyoruz'

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, 'Üretirseniz, çalışırsanız, değer yaratırsanız varsınız. Aksi halde bu yarışta olamazsınız.' dedi.

Altunyaldız, Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey'in açılışında, Türkiye'nin hedefleri olduğunu, bu anlamda 'Küresel 10 marka olsun' denildiğini, bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Katma değeri yüksek ürünler anlamında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) düzeyine çıkılmasının istendiğini aktaran Altunyaldız, 'Ar-Ge harcamalarında OECD eşiklerini yakalamalı ve geçmeliyiz diyoruz. İşte bütün bunları tasarımla, markalaşmayla, Ar-Ge'yle ve inovasyonla yapabilirdik.' diye konuştu.

Altunyaldız, Türkiye'nin 2002 yılında bir başka anlayışla yönetilmeye başladığını anımsatarak, bugün itibarıyla 2000'li yılların başında başlayan sürecin meyvelerini vermeye başladığını dile getirdi.

Artık dünya dilinde 'Ben de varım' diyen Türk markalarının olmaya başladığını vurgulayan Altunyaldız, konuşmasına şöyle devam etti:

'Henüz küresel miyiz? Değiliz. Küresel olacak mıyız? Mutlaka olacağız. Zira bunun altyapısı, sistematiği, inancı, birlikteliği ve nitelikli insan gücü var. Dolayısıyla 10 küresel markamız mutlaka olacaktır. Bunun için Meclis ve hükümet olarak çalışıyoruz. Ekonomi Bakanlığımız çalışıyor. Bütün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve tasarım dernekleri çalışıyor. Birlikte kazanmanın hazzını yaşamak için çalışıyoruz.'

Altunyaldız, 'Üretirseniz, çalışırsanız, değer yaratırsanız varsınız. Aksi halde bu yarışta olamazsınız.' diye konuştu.

- 'Artık taklit değil, tasarım istiyoruz'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye Tasarım Haftasında evrensel bir uyum peşinde olduklarını söyledi.

Milli tasarım kavramının çok gerilerde kaldığını aktaran Büyükekşi, 'Biz evrensel olanla yerel arasındaki uyumdan söz ediyoruz. O uyum ki evrensel olan yanı ile İstanbul'da olduğu kadar Japonya'da, Şikago'da, Kenya'da veya Mekke'de benzer bir heyecanı yaratır. Yerel olan yanı ile tüm coğrafyalarda yaşayan insanlar için tanıdık bir selamdır.' dedi.

Büyükekşi, Türkiye Tasarım Haftasının en büyük hedeflerinden birisinin tasarım ve endüstrinin birleşmesini sağlamak, küresel tasarım ofisleri için İstanbul'u bir hub haline getirmek olduğunu dile getirdi.

Etkinliğin Türkiye'nin ekonomik ve kültürel geleceği için önemli bir kilometre taşı niteliğinde olduğuna işaret eden Büyükekşi, 'Türkiye olarak, bundan sonra trendlerin peşinden koşmayacağız. Trendlere yön vereceğiz. Artık taklit değil, tasarım istiyoruz.' diye konuştu.

Büyükekşi, Türkiye'de endüstriyel tasarım patentinin son 10 yılda 1,5 kat artarak 40 bin 200'e çıktığına dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

'Patent başvurularının yüzde 62'si İstanbul, Bursa ve Ankara'dan geldi. Ama biz tasarım kültürünün ülkemizin her köşesine yayılmasını istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye'de 500 tasarım merkezi açmayı hedefliyoruz, çalışmalarımız devam ediyor.'

- Design Turkey Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey, Ekonomi Bakanlığı ve TİM iş birliğinde, Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında başladı.

Türkiye Tasarım Haftasının açılışında inovasyon ve markalaşma alanında Türkiye'nin en büyük organizasyonlarından biri olan Design Turkey Tasarım Ödülleri de sahiplerini buldu.

Ekonomi Bakanlığı, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu iş birliğiyle bu yıl beşincisi düzenlenen Design Turkey Tasarım Ödüllerinde toplam 350 endüstriyel tasarımdan 7'si 'Üstün Tasarım', 36'sı 'İyi Tasarım', 7'si ise 'Konsept Tasarım Ödülü' almaya hak kazandı.

Alanında başarılı 30'u aşkın tasarım otoritesinin yer aldığı uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilen Design Turkey Tasarım Ödüllerinde, Üstün Tasarım Ödülüne layık görülen 7 ürün; Ahmet Toplu'nun Karaca için tasarladığı Everest adlı çatal kaşık bıçak takımı, Nihat Duran'ın Arçelik için tasarladığı Selamlique Kapsüllü Türk Kahve Makinesi, Onur Onrat'ın Arçelik için tasarladığı SBS Cosmos Flush Handle, Koray Malhan'ın Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Oblivion adlı yaşam ve çalışma ünitesi, Giuseppe Manente ve Abramo Mion'un Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Calder adlı modüler oturma grubu, Kunter Şekercioğlu'nun Scrikks için tasarladığı Heritage adlı dolmakalem ile roller ball kalem serisi ve Eda Yılmaz'ın Şişecam için tasarladığı Kestane Doğal Kaynak Suyu Şişesi oldu.

Kazananlar ödüllerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin elinden aldı.

Design Turkey 2016'da ön elemeyi geçen tüm ürünlerin sergisi, 23 Ekim'e kadar Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında ziyarete açık olacak.
Kaynak: AA