SGK Alacakların Yapılandırması

Sosyal Güvenlik Kurumu Siirt İl Müdürü Abdulcelil İlbaş, SGK alacakların yapılandırmasına ilişkin '2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya on iki eşit taksitte ödeyebilecekler.' dedi.

SGK İl Müdürü İlbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanunun, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren SGK alacaklarının yapılandırma başvurularının başlandığını söyledi.

Yapılandırma kapsamında herhangi bir teminat istenmeyeceğini belirten İlbaş, şöyle konuştu:

'Hacizlerin yapılan ödemeler nispetinde kaldırılabileceğini ve buna isabet eden teminatların iade edilecek. Hacizlere konu malların borçlunun talebi halinde satılabileceğini, borcu yoktur yazısının alınabileceğini, yapılandırma yapanların borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinin yapılmayacak. Yapılandırma dışında borcu bulunmayanların teşviklerden faydalanacak. Yapılandırma kapsamında, genel sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihi ile 2 Ocak 2017 tarihi arasında gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkanının sağlandı. Genel sağlık sigortalıları, kanunun yayım tarihini takip eden 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 5 ay içinde Eylül-Ocak tarihleri arasında başvurmaları halinde, 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya on iki eşit taksitte ödeyebilecekler. Peşin veya ilk taksit ödemesinin 28 Şubat 2017 tarihine kadar yapılabilecek.'

İlbaş, Başvuru süresi, tüm borçlular için 1 Eylül 2016-31 Ekim 2016 tarihleri arasında, GSS borçluları için 1 Eylül 2016-31 Ocak 2016 tarihleri arasında, peşin ve ilk taksit ödeme süresi, tüm borçlar için 2 Ocak 2017 tarihine kadar, GSS borçları için 28 Şubat 2017 tarihine kadar yapılabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA