'JÖH' İle 'PÖH'lerden Teröristlere Ağır Darbe

Tunceli'de, son dönemde ihbar ya da istihbarat beklemeden zorlu hava ve arazi koşullarına rağmen araziye çıkarak didik didik terörist arayan ve örgüt mensupları ya da yandaşlarınca 'ulaşılamaz', 'tespit edilemez' denilen sığınak, depo ve terör örgütü mevzilerini imha eden Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat timleri, terör örgütüne ağır darbe vurdu Yılbaşından itibaren yer yer kalınlığı 2 metreyi bulan kara aldırış etmeden, yerleşim yerlerinin yanı sıra kırsalda da dağ, taş, tepe, vadi ve ormanları adeta karış karış tarayarak örgüt mensuplarını köşeye sıkıştıran güvenlik güçleri, kentte bu yıl 2'si örgütün sözde üst düzey sorumlusu olmak üzere 45 teröristi etkisiz hale getirdi Operasyonlarda, İHA'lardan alınan anlık istihbaratları değerlendirip terörist hedeflerini havadan ve karadan ateş altına alan güvenlik güçleri, bu yıl terör örgütüne ait yaklaşık 100 sığınak, depo ve mevzi ile 3 tondan fazla patlayıcıyı imha etti.

HAYDAR TOPRAKÇI - Tunceli'de, son dönemde ihbar ya da istihbarat beklemeden zorlu hava ve arazi koşullarına rağmen araziye çıkarak didik didik terörist arayan güvenlik güçleri, kentte bu yıl 2'si örgütün sözde üst düzey sorumlusu olmak üzere 45 PKK'lı teröristi etkisiz hale getirdi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen, sivil ya da çocukları bile hedef almaktan çekinmeyerek genç, yaşlı, çocuk ayırımı yapmadan saldırılarında sivil vatandaşları da hedef alan, hatta savaşta bile ateş açılmayan sağlık kuruluşları ile ambulanslara saldıran PKK'lı teröristlere karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türk Polis Teşkilatı'nın Tunceli'deki operasyonları devam ediyor.

Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Polis Özel Harekat (PÖH) timleri başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında teröristlere yönelik amansız takibini sürdüren güvenlik güçleri, terör örgütü PKK'nın zaman zaman eylemler yaptığı ve kış üstlenmesi yapmaya çalıştığı Tunceli'de de gece, gündüz, şehir merkezi ya da kırsal ayrımı yapmaksızın teröristlerin peşini bırakmıyor.

Sivillerin zarar görmemesi için sivillerin girmesi yasak olan bazı alanların 'özel güvenlik bölgesi ilan edilmesi' sonrası operasyon yapan güvenlik güçleri, ülke huzuruna kast eden teröristleri etkisiz hale getirmek için aylarca arazide kalarak teröristlere göz açtırmıyor.

Ülkenin birçok noktasında olduğu gibi Tunceli'de de özellikle son dönemde istihbarat ya da ihbar beklemeden arazi arama tarama faaliyetlerine yoğunluk veren güvenlik güçleri, zorlu hava ve arazi koşullarına rağmen araziye çıkarak didik didik terörist arıyor.

- 'Ulaşılamaz' denilen sığınak ve depolar ele geçirildi

Arama tarama faaliyetlerinde örgüt mensupları ya da yandaşlarınca 'ulaşılamaz', 'tespit edilemez' denilen sığınak, depo ve terör örgütü mevzisini bulup imha eden güvenlik güçleri, PKK'lı teröristlere ağır kayıplar verdirdi.

Özel eğitimli birliklerden oluşan 'Mehmetçik' ve PÖH timlerinin yoğun operasyonları sebebiyle köşeye sıkışan terör örgütü PKK mensupları ise kentte daha çok patlayıcılar ile tuzak kurarak ya da pusu şeklinde saldırılar yaparak güvenlik güçlerinden kaçmaya çalışıyor.

Bu saldırılara rağmen yaptığı operasyonlar ile teröristlerin peşini bırakmayan güvenlik güçleri, Tunceli'de bu yıl kış aylarına denk gelen yılbaşından itibaren yer yer kalınlığı 2 metreyi bulan kara aldırış etmeden, yerleşim yerlerinin yanı sıra kırsalda da dağ, taş, tepe, derin ve dik vadileri, orman alanlarını adeta karış karış tarayarak terör örgütünü köşeye sıkıştırdı.

Tunceli'de bu süreçte 24 saat keşif ve gözetleme yapabilmesi için görevlendirilen 2 insansız hava aracı (İHA) da teröristlerin hareket kabiliyetini sınırlandırdı.

İHA'lardan alınan anlık istihbaratın değerlendirilmesi sonrası savaş uçaklarının yanı sıra 'Atak' ve 'Kobra' helikopterleri ile havadan, kentteki askeri birimlere yerleştirilen obüs topları ile de karadan ateş altına alınan birçok terör hedefi imha edildi.

Kentte bu yıl gerek hava operasyonları gerekse Mehmetçik ile polisin karadan yaptığı operasyonlar ve sıcak takip sonucu 45 terörist etkisiz hale getirildi. Bu teröristlerden birinin örgütün sözde kadın sorumlularından 'Roza Afrin' kod adlı Fidan Bilal, birinin de örgütün 'Tunceli Mazgirt ilçe gücü sorumlusu' ve İçişleri Bakanlığının 'arananlar listesi'nde yer alan 'Merdan' kod adlı Ercan Ateş olduğu belirlendi.

- 3 ton patlayıcı imha edildi

Operasyonlarda, bu yıl, il genelinde, terör örgütüne ait yaklaşık 100 sığınak, depo ve mevzi ile 3 tondan fazla el yapımı patlayıcı imha edildi.

Patlayıcıların imhası sonucu teröristlerin yapmak istediği birçok tuzak da güvenlik güçlerince önlenmiş oldu.

Kentte, güvenlik güçlerince kararlılıkla sürdürülen operasyonlarda, 3 adet Biksi makineli tüfek ve terör örgütünün sözde üst düzey sorumlularının konumlarını belli etmek için kullandığı 5 M-16 ile çok sayıda kalaşnikof marka uzun namlulu silah ve bu silahlara ait yaklaşık 12 bin adet mermi, roket atarlar, 21 el bombası, patlayıcı yapımında kullanılan 82 mutfak tüpü ile elektronik malzemeler, yaşam malzemesi, güneş enerjisi paneli ile örgütsel doküman ele geçirildi.

Operasyonlarda, terör örgütü üyelerince tedavi amaçlı kullanılan bir sığınakta ise 1 seyyar diş ünitesi ve röntgen cihazı ve çok sayıda çeşitli diş tedavi malzemesi ile 1 jeneratörün bulunması dikkati çekti.

- Hava destekli operasyonlar teröristlerin kabusu oldu

Tunceli'de, 24 saat aralıksız gözetleme ve keşif yapılabilmesi için görevlendirilen 2 adet İHA'nın tespit ettiği koordinatların anında değerlendirmesi sonucu gerek savaş uçakları gerekse helikopterler ile belirlenen hedefleri ateş altına alan güvenlik güçlerinin karadan da top atışları ve sıcak takibi ile sürdürdüğü bu hava destekli operasyonları adeta terör örgütü PKK mensuplarının korkulu rüyası oldu.

Kentte, bu yıl Nazımiye ve Ovacık ilçesinde düzenlenen 4 hava destekli operasyonda Nazımiye ilçesinde 9, Ovacık ilçesinde ise 5 terörist etkisiz hale getirildi.

Nazımiye ilçesinde 22 Ağustos tarihinde yaşanan bir başka olayda ise ilçe merkezine sızma girişiminde bulunan terör örgütü mensupları, Nazımiye İlçe Emniyet Amirliğine roket atar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi.

Çıkan çatışmada 2 terörist ölü olarak ele geçirilirken diğer teröristler kaçtı. Güvenlik güçleri kaçan teröristlerin yakalanması amacıyla operasyon başlattı. Operasyonda, iki gün süren takip sonucu ilçe kırsalında İHA'nın tespit ettiği 6 terörist savaş uçakları ve helikopter desteğindeki operasyonda ölü olarak ele geçirildi. Operasyon sonrası yapılan arazi arama taramasında örgütün üst kadrosunun kullandığı 2 M-16 tüfek ile 3 adet kalaşnikof marka uzun namlulu silah ele geçirildi.

- 1 kilometre uzaktaki 2 terörist etkisiz hale getirildi

Aynı tarihte gece saatlerinde Ovacık ilçesine sızmaya çalışan bir grup terörist de bölgede devriye görevi yapan PÖH timinin bulunduğu zırhlı araçtaki polis memuru tarafından termal kamera ile fark edildi. Ardından zırhlı araçtan atış yapan polis memuru, yaklaşık bir kilometre uzaktaki 2 teröristi etkisiz hale getirdi. Gerçekleştirilen arama taramalarda ise örgüt mensuplarına ait 4 roket atar, 4 el bombası ve 2 kalaşnikof marka uzun namlulu silah elde edildi.

Tunceli'de son olarak yapılan hava destekli operasyonda, güvenlik güçleri Tunceli-Pülümür karayolu üzerindeki Kutudere Vadisi'nde PKK'lı teröristlerle sıcak temas sağladı. Çıkan çatışmada 13 terörist etkisiz hale getirildi. Bu teröristlerden bir M16 ve 7 kalaşnikof ele geçirildi.

Kentte, Kutuderesi Vadisi başta olmak üzere kent genelinde teröristlere yönelik operasyonlar aralıksız sürdürülüyor.
Kaynak: AA