'Gaziantep'te Seçilmiş 5 Sektörün Gelecek 20 Yıl Analizi' Projesi

GAÜN Teknopark tarafından yürütülen proje kapsamında bölgenin en önemli sanayi ve ticaret kenti konumundaki Gaziantep'in gelecek 20 yılda bazı sektörlerdeki gelişimine ışık tutulması planlanıyor Prof. Dr. Kaykayoğlu: 'Bana göre Gaziantep, önümüzdeki 20 yıl içinde bizim coğrafyamızda şehir kuran, şehir hizmetleri satan bir şehir olacak. Bu son derece önemli'

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknopark tarafından yürütülen ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Gaziantep'te Seçilmiş 5 Sektörün Gelecek 20 Yıl Analizi ve Stratejik Senaryo Planlaması Projesi tanıtıldı.

GAÜN Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Teknopark'ta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, GAÜN'ün yeni yönetimi olarak Gaziantep ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların daha iyiye daha ileriye gitmesi için ellerinden geleni yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Tekstil, gıda, makine, kimya ve plastik sektörlerinde Gaziantep'in gelecek 20 yılının stratejik senaryo planlamasını yapacak bu projeyle kentin önünü göreceğini ifade eden Yılmaz, 'Bunu şundan dolayı önemsiyoruz; Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirine baktığımızda son yıllarda 10 bin dolar civarında olduğunu görüyoruz. Bu rakamlara hızlı bir şekilde geldik ama son 3-4 yıldır burada kaldık. Rakamları önümüze koyup bir yol haritası çizmekte fayda var.' dedi.

Yılmaz, Gaziantep'in Türkiye ihracatında 6. sıradaki yerini koruduğunu dile getirerek, 'Güçlü ve zayıf yanlarımızı, fırsatları ve tehditleri görmeden adeta bir ormanın içinde kaybolmuş gibi oluruz. Yönümüzü kaybederiz. Bu çerçevede Gaziantep'te 5 sektör belirlendi. Bunlar doğru sektörler.' diye konuştu.

Projeyle ilgili sunum yapan Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu da 2036'da hem Türkiye'nin hem de bulunduğu coğrafyanın en önemli küresel ticaret şehri haline dönüşecek Gaziantep için TRIZ (Yaratıcı ve hızlı problem çözme tekniği) araçlarıyla bir gelecek öngörü çalışması yaptıklarını kaydetti.

TRIZ araçlarıyla 2036 yılı Gaziantep'inde önemli rolü olacak seçilmiş 5 sektörde yol haritası geliştirildiğini anlatan Kaykayoğlu, şöyle konuştu:

'Sektör temsilcileriyle bir araya gelinerek sektörlerde ideali yakalayacak senaryolar geliştirilmiştir. Ayrıca masa başı çalışmalarla her sektörün 2016 fotoğrafı çekilmiş ve bu başlangıç noktasından hareketle 2036 senaryoları üretilmiştir. Diğer taraftan Çin, Hindistan ve diğer aktörlerin hareketleri incelenmiş, Gaziantep'in küresel bir aktör olması için yapılması gereken projeler listelenmiştir. Tüm sektörlerde en önemli planlamanın nitelikli iş gücü geliştirme alanında olması onay almıştır. Gaziantep Uluslararası Profesyonel Gelişim Merkezi'nin kurularak tüm coğrafyaya hizmet edecek insan kaynağı geliştirme birimi olması amaçlanmıştır. Diğer taraftan plastik ve kimya sektörlerinde ithal edilen ham maddelere katma değer sağlayacak Gaziantep Ecoplastik PLA Merkezi kurulması önerilmektedir. KOBİ'leri semt pazarlarından global pazarlara açacak Gaziantep Enterprise Ajansı gibi bir çok yeni proje listelenmiştir.'

Prof. Dr. Kaykayoğlu, 2036'da nüfusu 5 milyona yaklaşacak Gaziantep'te kişi başı gelirin 20 bin doları aşmasının beklendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Gaziantep bölgede en önemli ticaret şehri olarak, yabancı sermaye çeken ve çevresindeki birçok şehre sağlayacağı şehircilik servisiyle yeni bir ihracat geliri oluşturacaktır. Bana göre Gaziantep, önümüzdeki 20 yıl içinde bizim coğrafyamızda şehir kuran, şehir hizmetleri satan bir şehir olacak. Bu son derece önemli. Etrafımız yangın yeri, yıkılan şehirler yeniden yapılacak. Büyük travmalardan çıkmış çevre şehirlere, Halep, Şam, Bağdat, Musul, Rakka gibi, ilham kaynağı olacaktır. Bu şehirlerdeki üniversiteler için de mükemmeliyet merkezi olacaktır.'
Kaynak: AA