ESB Tüzüğünün Oluşumuna Onay

Anayasa Mahkemesi, Erişim Sağlayıcıları Birliğinin tüzüğünün, abonesi olan mevcut internet servis sağlayıcılarının katılımıyla hazırlanmasını düzenleyen kanun hükmünü anayasaya uygun buldu.

Anayasa Mahkemesi, Erişim Sağlayıcıları Birliğinin (ESB) tüzüğünün, abonesi olan mevcut internet servis sağlayıcılarının katılımıyla hazırlanmasını düzenleyen kanun hükmünü anayasaya uygun buldu.

İdari Dava Daireleri Kurulu, konuyla ilgili kanuni düzenlemenin anayasaya aykırılığının tespiti için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'daki, 'ESB'nin, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla abonesi bulunan mevcut internet servis sağlayıcılarının katılımıyla imzalanan Birlik tüzüğünün uygun bulunmasıyla faaliyete başlayacağına' ilişkin hükmün, 'bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla abonesi bulunan mevcut internet servis sağlayıcıları' bölümünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istendi.

Anayasa Mahkemesi, oy birliğiyle iptal istemini reddetti.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçesinde, yasamanın genelliği ilkesi gereğince, ESB tüzüğünün kimler tarafından hazırlanabileceğini belirleme yetkisinin kanun koyucuya ait olduğu vurgulandı.

Bu kapsamda, ESB tüzüğünün abonesi bulunan mevcut internet servis sağlayıcıları ile internet erişimi hizmeti veren işletmeler tarafından hazırlanmasını öngören kuralın, kanun koyucunun takdir yetkisinde olduğuna işaret edildi.

Kararda, 'İtiraz konusu kuralın ESB tüzüğünü hazırlayacak asgari işletme sayısına açıklık getirmek ve bu konuda uygulamada ortaya çıkan belirsizliği gidermek amacıyla ihdas edildiği dikkate alındığında, kamu yararına aykırı bir yönü bulunmadığı gibi yargı kararını etkisizleştirmeye yönelik bir düzenleme olarak da değerlendirilemez.' ifadeleri yer aldı.
Kaynak: AA