Dertli Muhtarlar Gününü Kutladı

Aydın’da muhtarlar ‘19 Ekim Muhtarlar Günü’ dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk sunup günlerini kutladı. Bu yıl 2.’si düzenlenen Muhtarlar günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Aker, muhtarların ciddi sıkıntı içinde olduğunu belirterek “İkametgah uygulaması nedeniyle mahalleye kimin gelip gittiğini bile bilemiyoruz. Bunun yanında Aydın’ın büyükşehir olması ile birlikte kısmı de olsa sıkıntılar arttı” dedi.

Dertli Muhtarlar Gününü Kutladı
Sabah saatlerinde Aydın Valiliği önündeki Atatürk önünde toplanan muhtarlar bu yıl 2.’si kutlanan günleri için düzenlenen törene katıldı.

56’sı köyden mahalleye dönen olmak üzere 83 mahallesi bulunan Efeler’deki törene Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz, Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Aker ve Efeler Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Önal’ın yanı sıra yaklaşık 50 muhtar katıldı.

Muhtarlığın aslında devletin ilk kapısı olmasına rağmen her geçen gün muhtarlık müessesinin değer ve önemini kaybettiğini belirten Muhtarlar Derneği başkanı Mehmet Aker, yeni uygulamalarla neredeyse mahallede yaşayan birinin kim olduğunu bile soramaz duruma düştüklerini belirtti.

Bugün gerek mahallemizde gerekse ikametlerimizde yaşadığımız pek çok sosyal sorunun temel nedenlerinden birinin de kimin kim olduğunun bilinmemesinden kaynaklandığını kaydeden Başkan Aker, “Maalesef şimdi kimse kimseyi tanıyamaz oldu. Eskiden biz mahalleye kim gelse ikametgah alma zorunluluğundan dolayı kişileri tanırdık. Bu sistem kalktı, şimdi kimse kimseyi tanımıyor. Biz muhtar olduğumuz halde kimseyi de bir şey soramıyoruz. Değerlerimizin korunması için ikametgahın yine muhtarlara bırakılmasından yanayız” dedi.

“Ova köyleri memnun, dağ köyleri şikayetçi”

Aydın’ın büyükşehir olması ile birlikte birçok yetkileri elerinden alınan ve köy temsilcisi durumuna düşen muhtarların bazıları Aydın’ın büyükşehir olmasından dert yanarken bazıları da durumdan memnun olduklarını belirttiler. Aydın Kardeşköy Mahalle Muhtarı Hasan Hüseyin Anol, Aydın’ın büyükşehir olması ile daha iyi hizmet aldıklarını ve işlerin tıkır tıkır yürüdüğünü belirterek durumdan memnun olduğunu söyledi.

Dağ köylerinde durumun farklı olduğunu ileri süren Konuklu Mahllesi Muhtarı Rafet Şahin ise dağ köylerinin hizmete hasret yaşadığını belirterek, “Haftada bir Aydın’a iniyoruz. Ayda bir de yolların bozukluğundan dolayı sanayiye araç tamirine gitmek zorunda kalıyoruz. Eskiden köylerin öz kaynakları ile köyün bazı ihtiyaçlarını kendimiz karşılardık. Şimdi elimizde bir şey de kalmadı. Dağ köylerinde yaşayanlar olarak zor durumdayız” diye konuştu.

Kaynak: İHA