Adana'daki Yasa Dışı Dinleme Davası

Aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu tutuksuz 28 polisin yargılandığı davaya devam edildi.

Adana'da bazı hakim, savcı, adliye personeli ve meslektaşlarını yasa dışı yollarla dinledikleri öne sürülen, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu tutuksuz 28 polisin yargılandığı davaya devam edildi.

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz 28 sanıktan Şevket Enes Uslu, Şerafettin Kalkan, Halil Durmuş, Abdullah Karaca, Ramazan Kasap, Süleyman Taşkın, Cihat Salman, Halil Alıncak, Mehmet Şener, İbrahim Ali Böler, Halil Altunbaş, Cengiz Taşlar, Burcu Mert, Ekrem Özmen ve Ahmet Güvener, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan eski Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ve polis Necati Bilici ile avukatlar katıldı.

Mahkeme başkanı, ilgili kurumlara yazılan log kayıtlarının araştırılıp gönderilmesine ilişkin yazılara yanıt geldiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığınca gönderilen yazıda log kayıtlarının ilgili birimde bulunmadığının, Emniyet Genel Müdürlüğünden gelen cevapta ise kayıtların bir yıl saklandığı, akabinde sistemce otomatik imha edildiğinin belirtildiğini kaydeden başkan, bu nedenle 20 Mart 2013 öncesine ait işlem bilgilerinin bulunmadığının bildirildiğini söyledi.

Mahkeme başkanı, ayrıca telefonları yasa dışı dinlenen hakimlerden Süleyman Köse'nin avukatının tüm sanıkların tutuklanmasıyla ilgili talebinin reddedildiğini bildirdi.

Daha sonra ise telefonları yasa dışı dinlenen müşteki polis memurları Erol Özmeriç ile Seyfettin Yaylas ifade verip, sanıklardan şikayetçi oldu.

Sanıklardan eski Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin de savunmasında, log kayıtlarının imha edilmesiyle ilgili bilgileri çelişkili bulduğunu belirterek, log kayıtlarının mevcut olduğu ve mahkemeye gönderilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Sanık Necati Bilici ise daha önce Ceyhan'da istihbarat grup amiri olarak görev yaptığını dile getirdi. Akdam köyünde oturan 4 kişiyle iş birliği içinde olduğu öne sürülen polis memuru A.E'nin uyuşturucu ticareti yapacağı ihbarı üzerine 3 ay dinleme yaptıklarını, herhangi bir şeye ulaşamayınca işleme son verdiklerini anlatan Bilici, şu anda FETÖ'ye üye olma suçlamasıyla tutuklu bulunduğunu söyledi.

Şerafettin Kalkan ise sıralı amirlerin talimatı doğrultusunda görev yaptıklarını kaydetti.

Süleyman Taşkın da Polis Akademisinden 2006'da dereceyle mezun olduktan sonra isteği üzerine Adana'ya tayin edildiği ve İstihbarat Şube Müdürlüğünde çalıştığına işaret ederek, hakkında 22 kişinin hattını usulsüz dinlemeden dava açıldığını bildirdi.

Telefonların tümünün bu kişilerin üzerine ait olduğu ve bunlara yönelik 7 kez operasyon düzenlendiğini ifade eden Taşkın, '15 Temmuz darbe girişiminden sonra bu dosyanın tüm sanıkları hakkında terör örgütü üyeliğinden soruşturma başlatıldı. Bunların bir kısmı meslekten ihraç edildi, ben de meslekten ihraç edildim.' dedi.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.

- Duruşma ertelendi

Duruşma eksikliklerin giderilmesi ve dinlenmeyen müştekilerin dinlenmesi için ertelendi.

Sanıklar hakkında, 'iştirak halinde kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, iftira, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlamasıyla 2014'te Adana 1, 2, 4, 6, 7, 8 ve 9. ağır ceza mahkemelerinde 10 dava açılmıştı. Davalar, 8. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.

Kaynak: AA