2017 Yılı Yatırım Programı

Yatırımların, bütçeler ile programlarda değişiklik ve aktarma yapılmayacak şekilde gerçekleştirilmesi, makroekonomik hedeflerin dikkate alınmasıyla sektörler ve bölgeler arasındaki dengelerin bozulmaması temel ilke olacak Yatırım Programına yıl içinde proje alınmasıyla ilgili taleplerden 100 milyon liraya kadar olanlar Kalkınma Bakanlığı onayıyla, 100 milyon liranın üzerindekiler ise Yüksek Planlama Kurulunca karara bağlanacak Kuruluşların projelere ilişkin revizyon talepleri, 15 Aralık 2017'ye kadar Bakanlığa gönderilebilecek.

Yatırımların, bütçeler ile programlarda değişiklik ve aktarma yapılmayacak şekilde gerçekleştirilmesi, makroekonomik hedeflerin dikkate alınmasıyla sektörler ve bölgeler arasındaki dengelerin bozulmaması temel ilke olacak.

Bakanlar Kurulunun, 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karar, 2017 Yılı Programında yer alan ekonomik sosyal hedeflere ulaşmak için makroekonomik politikaların, sektör stratejilerinin, bölge planlarının, bölgesel gelişmeye yönelik programların ve bunlarla ilgili yatırımların koordineli olarak yürütülmesini amaçlıyor.

Buna göre, öncelikli dönüşüm programları eylem planlarının uygulanmasında ihtiyaç duyulacak mevzuat, idari karar ve finansman, bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca öncelikli olarak ele alınacak.

Yatırım Programının uygulanmasında, yatırımların, bütçeler ile programlarda değişiklik ve aktarma yapılmayacak şekilde gerçekleştirilmesi, makroekonomik hedeflerin dikkate alınmasıyla sektörler ve bölgeler arasındaki dengelerin bozulmaması temel ilke olacak.

Program uygulamalarında Onuncu Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program (2017-2019) ve 2017 Yılı Programı öncelikleri esas alınacak. Programa dahil edilen projelerin ilave finansman ihtiyaçları, öncelikle kuruluşun programında yer alan diğer projelerin ödeneklerinden, bu kararda belirtilen esaslara göre yapılacak aktarmalarla sağlanacak. Kuruluşların ek ödenek taleplerini bütçe imkanlarını dikkate alarak acil ve zorunlu ihtiyaçlarıyla sınırlandırmaları gerekecek.

Programda yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacak. Yatırım projeleri, finansman kaynağının türüne bakılmaksızın yatırım programıyla ilişkilendirilecek. Proje ödenekleri arasında kararda belirtilen esaslar dışında aktarma yapılamayacak.

Yıllık programda yer alan finansman ihtiyacının inşaat mevsimi de dikkate alınarak zamanında karşılanması ve gerekli kaynağın harcama programlarına uygun olarak kuruluşlara intikali için gerekli tedbirler, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından alınacak.

- Programa proje alınması ve çıkarılması

Yatırım Programına yıl içinde proje alınmasıyla ilgili taleplerden, maliyeti 100 milyon liraya kadar olanlar veya maliyetine bakılmaksızın 100 milyon liraya kadar harcamayla yıl içinde tamamlanacak olanlar Kalkınma Bakanlığı onayıyla, maliyeti 100 milyon liranın üzerindekiler ise Yüksek Planlama Kurulunca karara bağlanacak. Yatırım programından proje çıkarılmasıyla ilgili taleplerden 100 milyon liraya kadar olanlar Kalkınma Bakanlığı onayıyla, 100 milyon liranın üzerindekiler ise Yüksek Planlama Kurulunca sonuçlandırılacak.

İhale edilmemiş projelerin maliyet değişikliklerinde, maliyeti 250 milyon liranın altında olan projelerde proje maliyetinin yüzde 10’una kadar maliyet değişiklikleri Kalkınma Bakanlığına bilgi vermek kaydıyla, kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün, diğer kurumlarda kurum üst yöneticisinin onayıyla; yüzde 10’un üstündeki maliyet değişiklikleri Kalkınma Bakanının onayıyla yapılacak. Proje maliyeti 250 milyon liranın üzerinde olan her türlü maliyet değişiklikleri Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanacak.

- Ödenek değişiklikleri

Her türlü kaynaktan proje ödeneğine (toplulaştırılmış projelerin alt projeleri dahil) yıl içinde yapılacak toplam 100 milyon liraya kadar ek ödenek tahsisleri Kalkınma Bakanı onayıyla proje bazında bu tutarı aşan ek ödenek tahsisleri Yüksek Planlama Kurulunca karara bağlanacak.

Kamu kuruluşları, işletmeye alacakları tesisler için ihtiyaç duydukları personeli, ilgili bakanlığın olumlu görüşü alınmak suretiyle yatırım süresi içinde istihdam edebilecek.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilecek yatırımlara 2017 Yılı Yatırım Programında yer verilecek. Finansal kiralamaya konu olan yatırımın toplam proje tutarı, kiralamanın başlayacağı 2017 Yılı Yatırım Programında yıl ödeneği olarak yer alacak. Müteakip yıl yatırım programlarında proje ile ilgili herhangi bir ödenek tahsisi yapılmayacak.

Kuruluşların yatırım, işletme ve sektörel faaliyetleri belirli zamanlarda verilecek çeşitli raporlarla takip edilecek.

Kuruluşların projelere ilişkin revizyon talepleri, 15 Aralık 2017'ye kadar Bakanlığa gönderilebilecek.

Karar, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA