Tarım Havzalarında Desteklenecek Ürünler Belirlendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 941 havza bazında desteklenecek ürünler belirlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen 'Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli' kapsamındaki 941 havza bazında desteklenecek ürünler belirlendi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 'Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli' kapsamındaki havza/ilçe bazında desteklenecek ürünlerin dağılımına ilişkin liste, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatlarıyla tarım faaliyetlerinin planlama çerçevesinde yapılması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için hayata geçirilen bu modelde Türkiye genelindeki tüm ilçelerin iklim, toprak, topografya, verim, su kısıtı gibi faktörler açısından incelenmesiyle 941 tarım havza belirlendiği kaydedildi.

Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, Türkiye'de arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı ve yem bitkilerinden oluşan 19 ürün bazında değerlendirme yapıldığı kaydedildi.

Bakanlık, söz konusu ürünlerle ilgili istatistiki veriler, ekim nöbeti (münavebe), iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri (mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi), il ve ilçelerdeki kamu kurumu, STK ve üniversitelerin teklifleri dikkate alınarak 1 milyardan fazla verinin yer aldığı Karar Destek Sistemi sonucunda 941 havza/ilçenin dağılımı oluşturuldu.

Gelecek sene sezonunda uygulamasına geçeceği bu model kapsamında desteklenecek ürünlerin dağılım listelerinin kooperatiflere, birliklere, odalara ve üreticilere duyurulmasıyla ilgili il ve ilçe müdürlüklerine talimat gönderildi.
Kaynak: AA