Petrol-İş Sendikasından Protesto Gösterisi

Petrol-İş Sendikası tarafından Türkiye Petrolleri Adıyaman Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Petrol-İş Sendikasından Protesto Gösterisi
Türkiye Petrolleri sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verilmek istenmesi işçiler tarafından protesto edildi. Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan tarafından okunan basın açıklamasına, Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Kabaca ve işçiler katıldı.

Ali Tırpan yaptığı basın açıklamasında, “Ülkemiz son derece hassas bir dönemden geçerken, ülke ve enerji güvenliğimizi zaafa uğratacak bir uygulama gündeme getirilmektedir. 1954 yılından bu yana milli bir değerimiz olan ve enerji politikalarımızın merkezinde duran Türkiye Petrollerini küçülten ve zayıflatan bir karara imza atılıyor. Ülkemizde üretilen petrolün yüzde 75’ini tek başına üreten, ekonomiye önemli bir katkı yapan, faaliyet gösterdiği bölgelerde istihdam yaratan Türkiye Petrolleri’ne, büyük bir darbe vurulmaya hazırlanılıyor.

Türkiye Petrolleri’nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalar ile Ankara Genel Müdürlükte sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verilmek isteniyor. Türkiye Petrolleri yönetimi, bu işleri artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürmeyi planlamaktadır.

Sayılan işler ve bu işleri yürüten çalışanlar, apar topar bir vergi cenneti olan Kanal Adaları menşeli TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) devredilmektedir. Hükümetin aksi yönlü söylemlerine karşın, bu uygulama kamuda yeni ve büyük bir taşeronlaştırma hamlesi anlamına gelecektir. Türkiye Petrolleri bünyesinde konuya ilişkin çalışmalar başlamış, hazırlıklar hızlandırılmıştır. Söz konusu devrin 1 Ocak 2017 itibariyle gerçekleştirileceği belirtilmektedir” dedi.

Tırpan açıklamasında, “Tüm dünyada ülkeler kendi ulusal petrol şirketlerini güçlendirmeye ve büyütmeye çalışırken, kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri bu kararla parçalanmakta ve zayıflatılmaktadır. Bu uygulama, yönetimin iddia ettiği üzere Türkiye Petrolleri’ne rekabet gücü kazandırmayacak, aksine entegre yapısını koruyan petrol tekelleri karşısında güç kaybettirecektir.

Özellikle bu faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybına neden olacak, bölge halkına ve ekonomisine zarar verecektir. Kamu niteliği olmayan TPIC bünyesinde proje bazlı gördürülecek bu işlerle, güvencesiz ve geçici çalışma yaygınlaşacaktır. Yıllardır özelleştirme politikalarıyla entegre yapısı parçalanan Türkiye Petrolleri küçültülecek ve bu kez kendisi özelleştirmeye hazır hale getirilmiş olacaktır. Türkiye Petrolleri yönetimini bir kez daha uyarıyoruz, bu yanlıştan derhal dönülmelidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA