'Pehlivan Develere' Check-Up

Türkiye'nin farklı bölgelerinde düzenlenen deve güreşlerinde dereceleri bulunan iki deve, sağlık kontrolleri için AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirildi.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde düzenlenen güreş yarışlarında derece alan iki deve, sağlık kontrolleri için Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirildi.

Muğla'nın Milas ilçesinde pehlivan deve yetiştiriciliği yapan ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde düzenlenen güreş organizasyonlarında boy gösteren İsmail Kurt'un sahibi olduğu 'Tsunami Hermiyas' ve Mustafa Cimcöz'ün sahibi olduğu 'Bay Bora' adlı develere, sağlık kontrolü yapıldı.

Deve sahiplerinden Kurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, 20 Kasım'da yeni güreş sezonunun başlayacağını, genel kontrol amaçlı hastaneye geldiklerini söyledi.

Güreş develeri yetiştiriciliği yaptıklarını ifade eden Kurt, 'Tsunami Hermiyas, sahalarda güzel güreşen ender devlerden biridir. Devemiz 'Sol tek' dediğimiz bir stil ile güreşiyor. Birçok müsabakada güzel dereceleri var. 2015 yılında bizimle birlikte buraya kontrole gelen Bay Bora adlı deve ile final güreşi yaptı ancak yenişemedikleri için berabere gitti.' diye konuştu.

- Detaylı sağlık kontrolü yapılacak

AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan da develerin hastanelerinde genel kontrollerinin yapılacağını bildirdi.

Gelen 2 devenin de Türkiye genelinde dereceleri olduğunu anımsatan Demirkan, şunları kaydetti:

'Bugün bu hayvanları sağlık yönünden detaylı bir kontrolden geçirerek, rapor vereceğiz. Güreş devlerinde genellikle, kemik, eklem, kas ve hareket sistemi sorunları görülüyor. Bu yüzden develerin düzenli olarak kontrolünün yapılması gerekiyor. En az 6 ayda bir genel kontrol yapılması hayvanların sağlığını ve refahını olumlu yönde etkileyecektir. Develerimizin dış kontrollerinin yanında röntgenlerinin de çekilerek eklem ve hareket sistemi hakkında detaylı bilgiler alacağız.'
Kaynak: AA