Malkara'da 'Meme Kanseri' Semineri

Malkara Toplum Sağlığı Merkezi, kadınlara yönelik 'Meme Kanseri' semineri düzenledi.

Malkara Toplum Sağlığı Doktoru Hafize Ser, Sosyal Dayanışma Merkezi'nde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, annesütünün ve emzirmenin hem annenin sağlığı hemde bebek sağlığı için çok önemliolduğunu söyledi.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu anlatan Ser, 'Annesütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları daha az görülmekte, beyingelişimi daha iyi olmakta, allerjik hastalıklar, ishal ve solunum yoluhastalıkları ve hatta ileri yaşlarda ateroskleroz, kanser ve multipl sklerozgibi hastalıklar daha az bildirilmektedir.' dedi.

Emziren annelerde meme kanseri,yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlık daha az görüldüğünü anlatan Ser, şöyle konuştu:

'Meme kanseri, kadınlardagörülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme dokusunun herhangibir yerinden kaynaklanabilir. Meme kanseri oluşumunda genetikdeğişiklikler çok önemlidir. Kadın cinsiyet ve yaşlanma meme kanseri için enönemli risk faktörleridir. İlk doğum yaşı: 30 yaşından sonra ilk doğumunuyapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır. Dahaönceleri doğum sayısı ile kanser gelişimi arasında ters ilişki olduğu önesürülmüşse de bu ilişki gösterilememiştir. Yine de hamilelik döneminde östrojenhormonunun daha düşük seviyelerde olması bu koruyucu etkinin ortaya çıkmasınısağlıyor olabilir. Meme kanseri tedavisi, alanında uzmanlaşmış bir ekiptarafından yapılmalıdır.'

Kaynak: AA