Lösemiyle Yolculuk Projesi

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından gerçekleştirilen 'Lösemiyle yolculuk projesi' kapsamında lösemi hastaları ve ailelerinin katıldığı panel düzenlendi.

LÖSEV Sosyal Hizmetler Koordinatör Yardımcısı Nilay Ermiş, Özdilek Sanat Merkezi'ndeki panelde yaptığı konuşmada, projeyle lösemiye yeni yakalanan çocukların ailelerine, lösemi hastalığı, tedavi süreci ve bu süreçte karşılaşılacak zorluklarda ilgili olarak bilgiler verildiğini belirterek, hastalara, hastalık boyunca yalnız olmadıklarını hissettirmek üzere başlatılan proje kapsamında çeşitli bilgiler vermek için bir araya geldiklerini söyledi.

Yunusemre Devlet Hastanesi Hemotoloji Uzmanı Dr. Mustafa Karagülle ise, lösemi hastalığında farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarının bu hasta gruplarında eksik bir durum olduğunu kaydetti.

Bu sıkıntılı süreçte lösemi hastaları ve aileleriyle beraber nelerle karşılaştıkları hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Karagülle, 'Lösemi tedavi edilebilen hastalıklardır. Süreç ne kadar zor olup, süreçte ne kadar sıkıntılar yaşansa da bu hastalar tedavi sonrasında normal yaşantılarını sürdürebilmektedirler.' dedi.

Yunusemre Devlet Hastanesi Psikoloğu Deniz İşcan Özer de, löseminin hastalığı çok zorlu ve aşılması güç bir süreç olduğunu bildirdi.

Bu süreçte güçlü olunması gerektiğinin altını çizen Özer, 'İnsanların bu süreçte yalnız kalması çok üzücü bir durumdur. Çünkü lösemiyi tek başına aşmak çok güç bir durumdur. Bundan dolayı LÖSEV’in bu hastalarımız için bir aile görevi gördüğüne inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

Yunusemre Devlet Hastanesi Beslenme Uzmanı Leyla Pınar Güçlü ise, bağışıklık sistemi çok fazla baskılanmış hastalarda besin ve kişisel hijyeni çok önde tuttuklarını vurguladı.

Bağışıklık sisteminin baskılandığı dönemlerde meyve ve salata tüketimi önemli olduğuna değinen Güçlü, normal besin ürünlerini satın alırken, pişirirken ve saklarken çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Panel, fotoğraf çekiminin ardından, LÖSEV tarafından lösemi hastalarına gönderilen yardım paketlerinin verilmesi ile sona erdi.

Kaynak: AA