İİT Dışişleri Bakanları Konseyi Dönem Başkanlığını Özbekistan Devraldı

Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov: 'İİT Dışişleri Bakanları Konseyi dönem başkanlığını üstlenmesi Özbekistan için büyük bir şeref'.

TAŞKENT – Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, ülkesinin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi dönem başkanlığını üstlenmesinin büyük bir şeref olduğunu belirtti.

Kamilov, Taşkent'te düzenlenen İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada katılımcıları, ülkesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özbekistan’ın İİT'yi Müslüman ülkelerin verimli ve nüfuzlu bir örgütü olarak gördüğünü kaydeden Kamilov, hem İslam dünyasında hem de farklı din temsilcileri arasında hoşgörü, çeşitli kültürlere saygı, barış ve birlikteliğin pekiştirilmesinde teşkilatın rolü ve öneminin büyük olduğunu belirtti.

İİT Dışişleri Bakanları Konseyi dönem başkanlığını üstlenmenin kendileri için büyük bir şeref olduğunu belirten Kamilov, 'Bu görevi, Özbekistan'ın İslam medeniyetinin gelişmesine yaptığı tarihi katkı ve Özbekistan'ın çağdaş uluslararası ilişkiler sisteminde saygın, sorumlu ve nüfuzlu bir devlet olarak kabulü şeklinde görüyoruz.' ifadesini kullandı.

Kamilov, dönem başkanlığı görevini teşkilatın geliştirilmesi ve önemli görevlerin yerine getirilmesi için bir fırsat olarak gördüklerini belirtti.

Dönem başkanlığı sürecinde İİT’nin diğer ülkelerle işbirliği potansiyelini daha da genişletmeyi ve teşkilatın yapısında belirtilen amaçlara ulaşılmasına yardımcı olmayı amaçladıklarını kaydeden Kamilov, Özbekistan’ın Müslümanlar arasındaki birlikteliğin daha da pekiştirilmesine katkıda bulunmasını umut ettiklerini söyledi.

İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra İİT dışişleri bakanları, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Bandar Al Hajjar, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere ve İsviçre'nin teşkilat nezdindeki özel temsilcileri, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Arap Birliği, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşların yetkilileri katılıyor.

Toplantı katılımcılarının Taşkent Deklarasyonu'nu imzalaması bekleniyor. Katılımcıların, yarın ayrıca ülkenin tarihi Semerkant şehrini ziyaret etmesi planlanıyor.
Kaynak: AA