Fransa'nın Sığınmacı Sorunu

İdari Mahkeme, Calais kentindeki sığınmacı kampının dağıtılmasına ilişkin itirazı reddetti.

Fransa'da idari mahkeme, liman kenti Calais'de sığınmacıların izinsiz kurdukları kampın dağıtılması ile ilgili karara itirazı reddetti.

Lille kentindeki mahkeme gerekçeli kararında, ''Kampın dağıtılıp, içinde yaşayanların tahliye edilmesiyle kötü ve insan onuruna yakışmayan yaşam koşullarının sona erdirilmesinin amaçlandığını'' bildirdi.

Cumhurbaşkanı François Hollande, çoğu Sudan, Eritre, Afganistan, Irak ve Suriye'den gelen yaklaşık beş bin 700 sığınmacının yaşadığı kampın yıl sonuna kadar 'dağıtılacağı' taahhüdünde bulunmuştu. Sivil toplum örgütleri, gerekli hazırlıkların yapılmadan kampın dağıtılmasına karşı çıkarak, idari mahkemeye başvurmuştu.

Hükümet, geçen yaz sığınmacılar için kurulan barınma merkezlerinin kapasitesini 2 binden 5 bine çıkaracağını duyurmasına karşın henüz konuyla ilgili somut bir gelişme yaşanmadı.

Bölgedeki sığınmacılar, hava karardıktan sonra Calais'den İngiltere yönüne hareket eden kamyon ve tırlara tırmanarak Manş Denizi'ni aşmaya çalışıyor. Bu kişilerden bazıları, araçların altında ezilerek can veriyor. Sınır polisi güvenlik önlemlerini artırmasına karşın yoğunluk nedeniyle sığınmacılar arasında kavga ve çatışmalar yaşanıyor. Kampta bulunan çok sayıda sahipsiz çocuk ve kadının geleceği ile ilgili belirsizlikler, insan hakları kuruluşlarının tepkisine neden oluyor.

Hükümetin, tahliye edilecek sığınmacıların göçmen merkezlerinde ağırlanacağına dair söz vermesine rağmen, bu konuda etkili bir çalışma yapılmadı.

Kaynak: AA