Eğitim Yuvalarından Terörün İzleri Siliniyor

Şırnak'ta yaşamı hiçe sayan saldırılarında eğitim kurumlarını da hedef alan PKK'lı teröristlerin tahrip ettiği 98 okuldan 69'u devlet imkanlarıyla onarıldı Diğer okullarda da onarım çalışmaları sürerken, kullanılamayacak durumda olan ve yıkım kararı verilen 9 okulun yerine yenileri yapılacak İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz: 'PKK terör örgütü eğitim yuvalarını hedef aldı. 98 okul zarar görürken Şırnak genelindeki 697 okuldaki 104 bin 277 öğrencimiz de olaylardan psikolojik olarak etkilendi' 'Eğitimli toplum, eğitimli birey karanlık yapıların her zaman hedefi olmuştur. Bölge insanını cahil bırakarak bu politika üzerinden kendilerine eleman sağlamayı amaçlıyorlar ancak yaraları sardık' Gönüllü olarak Şırnak'a atanan öğretmen Eda Aslan: 'Okul başladığında terörün izleri silinmişti. Şu an güven içerisinde ders işliyoruz'

Şırnak'ta, PKK'lı teröristlerin hedef aldığı eğitim kurumlarında yaralar sarılıyor.

7 Haziran 2015'teki Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, çukur kazıp barikat kuran, yollara, çukurlara ve barikatlara patlayıcı tuzaklayan PKK'lı teröristler, bölgedeki birçok yerleşim yerinde olduğu gibi Şırnak'ta da çocukları eğitim hakkından mahrum bıraktı.

Teröristlerin yaşamı hiçe sayan saldırılarının hedefi olan Şırnak merkezde 16, Silopi'de 33, İdil'de 18, Cizre'de 31 okul tahrip edildi. Eğitim yuvalarının hasar görmesi nedeniyle elleri kalem tutması gereken çocuklar, hem eğitimden hem de arkadaşlarından ve öğretmenlerinden uzak kaldı. Toplam 98 okulun zarar gördüğü ilde, 69 okulun devlet tarafından onarımı gerçekleştirildi, diğer okullarda ise onarım çalışmaları sürüyor.

Kullanılamayacak durumda olan ve yıkım kararı verilen 9 okulun yerine ise yenileri yapılacak.

- Bazı okullar ateşe verildi

İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, terör örgütü PKK'nın Şırnak'ta eğitime verdiği zararın boyutlarını AA muhabirine anlattı.

Yılmaz, terör örgütünün Şırnak merkez ile ilçelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda özellikle eğitim kurumlarını hedef aldığını söyledi.

Kent merkezi ile Silopi, Cizre ve İdil'de saldırıların 98 okulda hasara neden olduğunu dile getiren Yılmaz, okullardan bazılarının yakılarak kullanılamaz hale getirildiğini bazılarının ise teröristler tarafından karargah gibi kullanıldığını kaydetti.

Yılmaz, okulların duvarlarında büyük delikler açılarak, buralardan güvenlik güçlerine ateş açıldığının tespit edildiğini bildirerek, PKK'nın, bu saldırılarla bölge insanını eğitimsiz bırakmak istediğini de bir kez daha gösterdiğini anlattı.

- 'Bölücü terör örgütü eğitim yuvalarını hedef aldı'

Yılmaz, Şırnak'ta Sema Cıngıllıoğlu, İsmetpaşa, Mehmetçik ve Atatürk İlköğretim okulları, Silopi'de Anadolu Lisesi, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Süleyman Demirel İlköğretim Okulu, İdil'de Bener Cordan ve Atatürk İlkokulu ile Anadolu İmam Hatip Lisesi, Cizre'de Yafes İlkokulu, Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi ve Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nun, PKK'lı teröristlerin karargah gibi kullandığı okullardan bazıları olduğunu belirtti.

'PKK terör örgütü eğitim yuvalarını hedef aldı. 98 okul zarar görürken Şırnak genelindeki 697 okulda okuyan 104 bin 277 öğrencimiz de olaylardan psikolojik olarak etkilendi.' diyen Yılmaz, Fen Lisesi, Cumhuriyet Ortaokulu, Cumhuriyet Anadolu Lisesi, İstiklal İlkokulu, Atatürk İlkokulu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hizmet binasında onarım çalışmalarının 593 bin 540 lira bütçe ile sürdüğünü, 10'u Şırnak'ta, 4'ü Silopi'de, 6'sı Cizre'de toplam 20 okulun onarımı için 6 milyon 417 bin lira ödenek ayrıldığını bildirdi.

- Yıkılan 9 okulun yerine yenileri yapılacak

Yılmaz, teröristlerin saldırıları sonucu kullanılamaz hale gelen, İsmet Paşa ve Sema Cıngıllıoğlu İlkokulu, Mehmetçik ve Bahçelievler Ortaokulu, Bahçelievler Anaokulu'nun da bulunduğu 9 eğitim kurumunun yıkıldığına dikkati çekerek, 'Şırnak'ta yıkılan 6, İdil'de 1, Cizre'de de 2 okulun yerine yenileri yapılacak.' diye konuştu.

- 'Yaraları sardık'

Milli Eğitim Bakanlığı ve Şırnak Valiliğinin destekleriyle zarar gören okulların büyük bölümünde onarımın tamamlandığına işaret eden Yılmaz, '7 milyon 593 bin 230 lira ödenek ile hasar gören okullar eğitime kazandırıldı. Karanlık yapıların ilk hedefleri eğitim yuvalarıdır. Eğitimli toplum, eğitimli birey karanlık yapıların her zaman hedefi olmuştur. Bölge insanını cahil bırakarak bu politika üzerinden kendilerine eleman sağlamayı amaçlıyorlar ancak yaraları sardık.' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, bazı öğrencilere Batman ile Mardin'in Midyat ilçesinde telafi eğitimi verildiğini vurgulayarak, ilde terör saldırıları nedeniyle derslerinden geri kalan öğrenciler için hafta sonu kursları düzenleyip eksik kalan eğitimlerini telafi etmeye çalışacaklarını aktardı.

- 'Öğretmen açığımız gideriliyor'

İlde sirkülasyon nedeniyle yaklaşık 3 bin 500 öğretmen açığı olduğunu vurgulayan Yılmaz, Şırnak'a bu ay bin 364, şubat ayında da 2 bin öğretmenin atanması ile açığın sözleşmeli öğretmenler ile giderileceğini ifade etti.

- Teröre rağmen TEOG sınavında başarı

Terör saldırılarının öğrencilerin başarılarına engel olamadığına değinen Yılmaz, TEOG sınavında Şırnak genelinde başarı sağlandığını belirtti.

Yılmaz, kentte bir öğrencinin 120 sorunun tamamını, 2'sinin 119'unu, 100'den fazlasının da 100'ünü doğru yanıtladığını kaydederek, bundan mutluluk duyduklarını anlattı.

- 'Okul başladığında terörün izleri silinmişti'

Cizre ilçesinde teröristlerce birçok kez ateşe verilen okullardan Cizre Atatürk Anadolu Lisesinde onarım sonrası eğitim öğretim sürüyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Eda Aslan, Kahramanmaraş'tan gönüllü olarak Şırnak'a atandığını belirterek, kentte görev yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

'Buralar hakkında çok şey söylendi ama buralar öyle söylenildiği gibi değilmiş. Okul başladığında terörün izleri silinmişti. Şu an güven içerisinde ders işliyoruz. 2016-2017 eğitim öğretim yılına sorunsuz şekilde başladık.' ifadelerini kullanan Aslan, öğrencilerin derslerdeki eksiklerini de telafi eğitimle gidermeye çalıştıklarını kaydetti.

10. sınıf öğrencisi Ayşe Cengiz de geçen sene terör olayları nedeniyle zorlu bir dönem yaşadıklarını belirterek, 9. sınıfı iyi bitiremediğini ancak 10. sınıfı tam bir eğitim alarak tamamlamak istediğini dile getirdi.

Cengiz, geçen sene eksik kalan derslerini bu yıl hafta sonu verilen telafi eğitimlerle gidermeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA