Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci

Diyalog süreci arabulucusu Kodjo: 'Devlet başkanı seçimi Nisan 2018'de yapılacak'.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) gelecek ay gerçekleştirilmesi öngörülen devlet başkanı seçiminin, Nisan 2018'de yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Afrika Birliği'nin arabuluculukla görevlendirdiği eski Togo Başbakanı Edem Kodjo, düzenlediği basın toplantısında, iktidar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü diyalog süreci kapsamında taraflarca bir anlaşma imzalandığını bildirdi.

'Bu anlaşma çerçevesinde devlet başkanı seçimi için halkın Nisan 2018'de sandık başına gitmesine karar verildi.' diyen Kodjo, anlaşmaya imza atmayan diğer siyasi partilere ise uzlaşma kapısının her zaman açık olacağını duyurdu.

Anlaşmaya göre, Devlet Başkanı Joseph Kabila seçime kadar iktidarda kalacak, diyalog sürecinin sona erdiği tarihten 21 gün sonra da bir muhalif tarafından yönetilecek geçiş hükümeti oluşturulacak.

Sürece katılanlardan iktidardaki, Kalkınma ve Demokrasi İçin Halk Partisinden (PPRD) Ramazani Shadari, bu anlaşmayla ülkedeki gerilimin sona ermesi konusunda büyük bir adım attıklarını dile getirdi.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Ülkede seçimlerin düzenlenmesini sağlayacak diyalog görüşmeleri geçen ayın başında başlamış, muhalefetin büyük bir kısmı ise diyalog sürecine katılmayı reddetmişti.

Kaynak: AA