Başbakan Yardımcısı Türkeş KKTC'de

Türkeş, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber ve Başbakan Özgürgün tarafından ayrı ayrı kabul edildi Akıncı: '(Kıbrıs müzakereleri) Kasım ayının ilk haftasında yurt dışında süreklilik arz eden bir toplantı formatına geçebileceğimizi umut ediyoruz' Türkeş: 'Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yürüttüğü hızlandırılmış müzakere sürecini ve çalışmalarını destekliyoruz'.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, kasım ayının ilk haftasında yurt dışında süreklilik arz eden yeni bir toplantı formatına geçebileceklerini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, KKTC'deki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edildi.

Akıncı, kabulde yaptığı açıklamada, KKTC'nin Türkiye ile olan yakın ilişkisinin kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi.

Kıbrıs müzakere sürecine değinen Akıncı, '2016 yılında çözüm' hedefinin artık tüm tarafların ortak hedefi haline geldiğini belirterek çözüm için doğal takvimin oluştuğunu, aşama aşama ilerlediklerini kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in de aynı noktada olduğuna işaret eden Akıncı, “Kasım ayının ilk haftasında yurt dışında süreklilik arz eden bir toplantı formatına geçebileceğimizi umut ediyoruz. Ama bunun hemen ardından 5’li toplantının olmasını istiyoruz. Bu şekilde, nihai biçim garantörlerin olduğu bir ortamda güvenlik-garantilerle son şeklini alabilecek.” ifadelerini kullandı.

Akıncı, Kıbrıs'ta çözüm için oluşan takviminin doğal nedenleri olduğunu belirterek 'Hedefimiz süreci, tüm tarafların çözümden yarar görecekleri bir nihai sonuca ulaştırabilmektir. Muhataplarımızdan beklediğimiz makul olmak ve gerçekçi olmalarıdır. Mümkün olmayanı talep etmek yerine adil, gerçekçi ama makul ölçülerde davranırlarsa çıkış yolunu bulacağız.” şeklinde konuştu.

- Müzakere sürecini destekliyoruz

Başbakanı Yardımcısı Türkeş de KKTC'ye ekonomik, sosyal işbirliği kapsamında çalışma ziyareti münasebetiyle geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yürüttüğü hızlandırılmış müzakere sürecini ve çalışmalarını desteklediklerini belirten Türkeş, 'Yürekten takip ediyoruz ve başarınızı diliyoruz.” dedi.

Türkeş, görüşmenin ardından Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından ayrı ayrı kabul edildi.

Kaynak: AA