Arnavutluk AB İle Müzakereye Başlamayı Hedefliyor

Arnavutluk Adalet Bakanı Manjani: 'Ülkedeki adalet reformunun uygulanmasının ardından AB ile müzakereye başlama noktasında olumlu bir tavsiye almayı bekliyoruz'.

Arnavutluk Adalet Bakanı Ylli Manjani, ülkesindeki adalet reformunun uygulanmasının ardından Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin başlaması adına olumlu bir tavsiye almayı beklediklerini kaydetti.

Başkent Tiran'daki Adalet Bakanlığında basın toplantısı düzenleyen Manjani, ülkedeki adalet reformu, uyuşturucu ile mücadele, jandarma birimi kurulması konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Adalet reformunun Arnavutluk tarihine geçeceğini ve AB ile müzakerelerin başlamasına imkan sunacağını savunan Manjani, uzlaşma yoluyla adalet reformunun uygulanmasına yol açacak anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin, kendilerine karşı şüpheci yaklaşanlara en iyi yanıt olduğunu ifade etti.

Manjani, 22 Temmuz'da meclisteki 140 milletvekilinin tamamının anayasa değişikliğine 'evet' dediğini hatırlatarak, 'Son 25 yılda böyle bir şey meydana gelmediği için bu durum olumludur. Arnavutluk devletinin tarihine yazılacaktır. Halen şüpheci olanlar var ancak Arnavutluk'un siyasi süreç bakımından maksimumu verdiğini düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Manjani, adalet reformunun ardından AB ile üyelik müzakerelerinin başlaması yönünde olumlu bir tavsiye alacaklarını umduğunu ifade ederek, 'Birkaç gün içerisinde AB Komisyonunun Arnavutluk'a müzakerelerin açılması konusunda imkan sağlayacağına inanıyorum. Asıl görevimiz adalet reformu olduğu için, olumlu bir tavsiye bekliyoruz.' şeklinde konuştu.

Uyuşturucu operasyonlarına ilişkin sorulara da yanıt veren Manjani, gerektiği takdirde ordunun da bu operasyonların bir parçası olabileceğini, ayrıca jandarma biriminin kurulması düşüncesine de sıcak baktıklarını sözlerine ekledi.

AB'nin, müzakere süreci öncesinde Arnavutluk'tan talep ettiği adalet reformu, ülkedeki mahkeme sistemi, savcılık, yüksek yargı organları ve Anayasa Mahkemesinde bir dizi reform uygulanmasını öngörüyor.
Kaynak: AA