Arıcılar Sıcak Bölgelere Gidiyor

Muş Ovası ve çevresindeki dağlarda konaklayan arılcıar, havaların soğumasıyla birlikte sıcak bölgelere göç etmeye başladı.

Sonbahardan başlayarak kış mevsimi boyunca Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde konaklayacaklarını belirten bal üreticileri, gelecek yıl mayıs ve haziran ayında tekrar Muş Ovası ve yaylalara döneceklerini ifade etti.

Yaz mevsimini merkeze bağlı Derecik köyünde geçiren Bozkurt ailesi, hasat yaptıktan sonra göç hazırlığına başladı.

Köyde 3 bin 500 civarında kovan olduğunu belirten arıcı Cavit Bozkurt, 'Burası yüksek ve çiçek çeşidinin fazla olmasından dolayı her yıl mayıs-haziran aylarında arılarımızı bu bölgeye getiriyoruz. Hasadı yaptıktan sonra arıları kamyona yüklüyoruz ve Hatay, İçel ve Muğla gibi sıcak yörelerine gidiyoruz.' dedi.

Bu yıl elde ettikleri balın yetersiz olduğunu hatırlatan Nurettin Bozkurt buna karşın fiyatların da düşük olduğunu kaydetti.

Piyasada sahte bal satıldığını ve bunun da işlerini sekteye uğrattığını ifade eden Bozkurt, 'Sahte bal getirip piyasada satıyorlar. Böyle olunca da ballarımız elimizde kalıyor. 400 dolayında kovanım var ve bu yıl 60 teneke süzme, 50-60 kilo da karakovan balı elde ettik. 2 yıldır bal satışında sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yılın balını halen satamadık, ambarlarımızda bekliyor .' diye konuştu.

Kaynak: AA