Antalya'da 'Çevreye Kontrolsüz Atık Bırakıldığı' İddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak: 'Tarım ve turizm yoluyla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan Antalya'nın doğası, akarsuları tahrip ediliyor, zehirleniyor. Yere atılan küçük bir çöp için yetkisi olan belediyenin, tonlarca atık dökülürken yetki araması manidardır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 'Tarım ve turizm yoluyla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan Antalya'nın doğası, akarsuları tahrip ediliyor, zehirleniyor. Yere atılan küçük bir çöp için yetkisi olan belediyenin, tonlarca atık dökülürken yetki araması manidardır.' değerlendirmesinde bulundu.

Budak, 'Antalya'da çamur bertaraf tesisine gelen arıtma çamurlarının, kontrolsüz bir şekilde Korkuteli Bayatbademleri mevkiine döküldüğü' iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Söz konusu çamurların dökülmesiyle ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesinin 'Denetim yetkimiz yok.' açıklamasının trajikomik olduğunu öne süren Budak, Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Kanununun halkın ve çevrenin korunmasında belediyelere birçok yetki ve sorumluluk verdiğini belirtti.

Budak, 'Anlaşılan o ki belediye yönetimi, kanunlardan habersiz. Görev, yetki ve sorumluluklarını dahi bilmeyen bir anlayışın Antalya Büyükşehir Belediyesini yönetiyor olması vahimdir. Ayrıca Antalya çöplük değildir. Antalya'ya atık, çöp dökülürken, 'Arıtma çamuru kaynaklarının idaremizce bilinmesi mümkün değildir.' denmesi, zafiyetin itirafıdır.' görüşünü savundu.

Budak, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) çamurlarının doğanın bağrına kontrolsüz bir şekilde döküldüğünü ileri sürerek, şu ifadeleri kullandı:

'Kirlilik toprağa sızıyor ve yer altı suları kirleniyor. TÜBİTAK raporuna göre, bu arıtma çamuru, içinde insan sağlığına ve doğaya zararlı binin üzerinde mikrop ve bakteri barındırıyor. 'Şebeke oradan geçmiyor.' denilerek, bu çamurun üstü örtülemez. Tarım ve turizm yoluyla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan Antalya'nın doğası, akarsuları tahrip ediliyor, zehirleniyor. Sorumluluk makamında oturanlar kendilerinde yetki bulamıyor. Yere atılan küçük bir çöp için yetkisi olan belediyenin tonlarca atık dökülürken yetki araması manidardır. Belediye ve ASAT sorumluluk hissetmiyorsa, Antalya halkı kendi sağlığını, kendi doğasını koruyacaktır.'
Kaynak: AA