Anadolu'nun Yöresel Ürünleri YÖREX'te Buluşacak

Antalya'da, 70 ilin katılımıyla 440 stantın kurulacağı 7. Yöresel Ürünler Fuarı'nı 150 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor ATB Başkanı Çandır: 'Kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri hayata geçirdiğimiz zaman kırsaldan kente göçün önüne bir nebze olsun geçmiş olacağız'

Antalya'da, 70 ilin katılımıyla gerçekleştirilecek 7. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 150 bin kişinin ziyaret etmesi, Anadolu'nun yöresel ürünlerinin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin desteğiyle bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilecek YÖREX öncesi basın toplantısı düzenlendi.

Borsanın binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, 6 yıldır düzenledikleri fuarlarla 500 bin kişiyi Anadolu'nun zenginlikleriyle buluşturduklarını, 2 bini aşkın katılımcıyla 'Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Yöresel Ürünler' panelleri düzenleyerek, coğrafi işaretin önemine dikkati çektiklerini söyledi.

YÖREX hazırlıkları süresince bine yakın toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Çandır, 'Alıcı ve satıcıları buluşturarak ülkemizin eşsiz lezzetlerini dünyaya açtık. Yöresel ürün pazarını canlandırdık, yerinde istihdama, yerel ekonomiye ve yörelerin tanıtımına katkı sağladık.' diye konuştu.

Kıyıda köşede kalmış, unutulmaya yüz tutmuş zenginlikleri ekonomiye tekrar kazandırmak için çalıştıklarını vurgulayan Çandır, 2009 yılında 110 civarında olan coğrafi işaretli ürün sayısının bugün itibarıyla yüzde 70'den fazla artarak, 189'a ulaştığını kaydetti. 189 coğrafi işaretli ürünün 3'te birinin oda ve borsalar tarafından tescil ettirildiğini anlatan Çandır, coğrafi işaret başvuru aşamasında olan ürünlerin yüzde 99'unun 2010 ve sonrasında yapıldığını söyledi.

Yöresel ürünlerin tanıtımına önem vererek, ticaret hacmini geliştirmeyi amaçladıklarının altını çizen Çandır, YÖREX'in çalışmalara 2010 yılında 14 bin ziyaretçi, 42 ilin katılımı ve 111 stantla başladığını anlattı. Çandır, '2016 yılında da 70 ilin katılımıyla 440 stant ve 150 bin ziyaretçi hedefiyle devam ediyoruz. 2015 yılında 150 bin ziyaretçi hedeflemiştik ancak Ankara'daki terör hadisesi nedeniyle 132 binde kalmıştı.' dedi.

- 'Kadın istihdamına da katkı sunuyor'

'Kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri hayata geçirdiğimiz zaman kırsaldan kente göçün önüne bir nebze olsun geçmiş olacağız.' diyen Çandır, YÖREX'in kadın istihdamına önemli ölçüde katkı sağlayacağını belirtti

Yöresel ürünleri memleket meselesi olarak gördüklerini anlatan Çandır, 'AVM raflarında en az yüzde 1 oranında yöresel ürün bulundurma zorunluluğu yine YÖREX sayesindedir. Meclis açılırken görüşülecek konuların başında marka, patent ve coğrafi işaret kanunu vardır.' diye konuştu.

Çandır, YÖREX'te ilk kez yöresel ürünlerin nasıl yapıldığının anlatılacağını sözlerine ekledi.

- 'Tarımdaki istihdamda, 81 ilde düşüş var'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de fuarın çok renkli olduğunu, katılımcı sayısı en yüksek fuarlardan birisi olduğunu söyledi.

Antalya ekonomisini canlandırmak için bir dizi etkinlik yaptıklarına işaret eden Çetin, 'Tarımdaki işsizlik oranı 300 bin. 100 bin çiftçi çiftçiliği bıraktı, 81 ilin 81 ilinde düşüş var. YÖREX bunun için önemlidir. Geleneksel üretimden vazgeçmemek gerekiyor.' diye konuştu.

YÖREX'in tüm Türkiye'yi hareketlendirdiğine dikkati çeken Çetin, fuarın her anlamda önemli bir organizasyon olduğunu belirtti.

Yöresel ürünler fuarı 26-30 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA