Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması

'Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmasını sona erdirecek tek yer, halkın iradesidir. Eğer başkanlık sistemine ilişkin Anayasa önerisi TBMM'ye gelir, TBMM'de müzakere edilir ve reddedilirse, bu sistem tartışması bitmez. Yine bu tartışma devam eder. Onun için 367 ile kabul edilse dahi veya 330 ile 367 aralığında kalsa, halk oylamasına gidip halkın karar vermesiyle ancak bu konudaki tartışma sona erdirilebilir. Halk kabul ederse mesele yok, sistem değişmiş olur. Halk reddederse yine mesele yok, sistem değişikliği talebi reddedilmiş olur. O zaman her iki halde de bu tartışma, Türkiye'nin gündeminden çıkar' 'Siyaset kurumu bunun önünü açarak bence çok doğru bir iş yapıyor. Keşke CHP de halka güvense, demokratik ülkelerde olduğu gibi halkın iradesine önem vererek, 'Ben de varım. Bu işi gelin, hep beraber halka soralım' dese, birlikte halka sorsak, halk da bunun kararını verse, hepimiz ona uysak. O daha da güzel olur. Ancak şu ana kadar yapılan açıklamalarda CHP'nin bu yönde bir pozitif yaklaşımı olmadığını görüyoruz' '(FETÖ yargılamaları) Ankara'da bir duruşma salonu yapılıyor, orada ihtiyaç var ama İstanbul'da böyle bir ihtiyaç yok'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmasını sona erdirecek tek yerin, halkın iradesi olduğunu belirterek, 'Eğer başkanlık sistemine ilişkin Anayasa önerisi TBMM'ye gelir, TBMM'de müzakere edilir ve reddedilirse bu sistem tartışması bitmez. Yine bu tartışma devam eder. Onun için 367 ile kabul edilse dahi veya 330 ile 367 aralığında kalsa, halk oylamasına gidip halkın karar vermesiyle ancak bu konudaki tartışma sona erdirilebilir. Halk kabul ederse mesele yok, sistem değişmiş olur. Halk reddederse yine mesele yok, sistem değişikliği talebi reddedilmiş olur. O zaman her iki halde de bu tartışma, Türkiye'nin gündeminden çıkar.' dedi.

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmaları konusunda pozitif bir noktada bulunulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin tartışmayı bitirmek için nihai adımın atılması aşamasına geldiğini dile getirdi.

Bozdağ, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesinin önemli olduğunu, bu görüşmeden sonra da önemli gelişmeler olacağına inandığını kaydetti.

Görüşmede, Anayasa değişikliğinin ele alınmasını olumlu değerlendirdiğini belirten Bozdağ, şunları söyledi:

'Sorumlu iki insan, sorumluluklarının bilincinde hareket ederek Türkiye'nin gündeminde son derece ağırlıklı ve önemli yer tutan sistem tartışması konusunda tarihi bir adım atma arifesindeler. Doğru olandır. Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmasını sona erdirecek tek yer, halkın iradesidir. Eğer başkanlık sistemine ilişkin Anayasa önerisi TBMM'ye gelir, TBMM'de müzakere edilir ve reddedilirse bu sistem tartışması bitmez. Yine bu tartışma devam eder. Onun için 367 ile kabul edilse dahi veya 330 ile 367 aralığında kalsa, halk oylamasına gidip halkın karar vermesiyle ancak bu konudaki tartışma sona erdirilebilir. Halk kabul ederse mesele yok, sistem değişmiş olur. Halk reddederse yine mesele yok, sistem değişikliği talebi reddedilmiş olur. O zaman her iki halde de bu tartışma, Türkiye'nin gündeminden çıkar.'

Bozdağ, Türkiye'yi daha fazla yormamak gerektiğini vurgulayarak, 'Bu tartışmayı gündemden çıkarmak gerekir. Bunun yolu da bu konuyu halka sormak, halkın bu konudaki iradesini almaktır. Siyaset kurumu bunun önünü açarak, bence çok doğru bir iş yapıyor. Keşke CHP de halka güvense, demokratik ülkelerde olduğu gibi halkın iradesine önem vererek, 'Ben de varım. Bu işi gelin, hep beraber halka soralım' dese, birlikte halka sorsak, halk da bunun kararını verse, hepimiz ona uysak. O daha da güzel olur. Ancak şu ana kadar yapılan açıklamalarda CHP'nin bu yönde bir pozitif yaklaşımı olmadığını görüyoruz. Benimki bir temenni.' diye konuştu.

Bu konuda kesin bir takvim söyleme olanağı bulunmadığını belirten Bozdağ, 'Partiler arası görüşme ve uzlaşmayla ilgili bir konu. Takvimi bu görüşmelerin sonunda net olarak görme imkanı var.' dedi.

- 'Pek çok ülkede somut adımlar atılacağına inancım güçlendi'

Kongre kapsamında ülke adalet bakanlarıyla, yüksek mahkeme başkanlarıyla yaptıkları görüşmelerde, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ve FETÖ yapılanmasının gündeme geldiğini anlatan Bozdağ, 'Görüştüğümüz herkes, darbe teşebbüsünü kınadıklarını, Türkiye'nin, Türk halkının, Türkiye demokrasisinin yanında yer aldıklarını, ayrıca Türk halkının o gece gösterdiği kahramanlığı, takdirle ve saygıyla karşıladıklarını, Türk halkının büyük bir cesaret ortaya koyduğunu ifade etti. FETÖ'nün sadece Türkiye'nin değil, faaliyette bulunduğu bütün ülkelerin ulusal güvenliği bakımından bir tehdit oluşturduğuna dair kendileriyle paylaşımlarımız oldu. Onlar da bu konuda Türkiye'nin hassasiyetini bildiklerini söyledi ve kendilerinin de bu konuya farklı bir şekilde yaklaşacaklarına dair değerlendirmeleri oldu.' ifadelerini kullandı.

Bozdağ, Nijer Adalet Bakanı Marou Amadou'nun ülkesindeki FETÖ'cü okulları kapattığını söylediğini aktararak, bazı ülkelerin adalet bakanlarının da bu konuda adımlar attığını ve çeşitli tedbirler aldığını dile getirdi.

Bakan Bozdağ, 'Türkiye'nin bu konudaki önerilerine ve tavsiyelerine önem verdiklerini, bundan sonraki süreçte de Türkiye ile beraber çalışacaklarını söylediler. Biz de kendilerine FETÖ'nün sadece Türkiye için ulusal güvenlik tehdidi olmadığını, aynı zamanda din ve eğitim üzerinden faaliyette bulunduğu bütün ülkeler için bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirttik. 'Bu konuda dostlarımızı uyarmak bizim vazifemizdir, karar almak sizin takdirinizdedir' dedik ve bütün ülkeler bu konuya 15 Temmuz'dan önceki yaklaşımlarından farklı bir yaklaşım geliştirdiğini ifade etti. Önümüzdeki aylar ve yıllar içerisinde pek çok ülkede bu konuda Türkiye gibi somut adımlar atılacağına inancım güçlendi.' değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında tutuklananların, yargılamalarının yapılması için Ankara'da yeni bir duruşma salonu yapıldığı, İstanbul'da da böyle bir çalışma olup olmayacağına ilişkin soruya da Bozdağ, 'Ankara'da bir duruşma salonu yapılıyor, orada ihtiyaç var ama İstanbul'da böyle bir ihtiyaç yok.' cevabını verdi.
Kaynak: AA