Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı Açıklaması (2)

'(Musul operasyonu) Savunma, güvenlik harcamalarının bir miktar yukarı çekilmesi doğal ama toplam bütçe harcamaları içerisinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz' '(Kamu harcamalarını, bütçe açığını daha fazla artırırsak bu büyümeyi daha fazla artırır) demiyoruz. Bu, doğru bir anlayış değil. Biz şunu söylüyoruz. Kamu harcamalarının kompozisyonunu, özellikle özel sektör yatırımlarını, ihracatı destekleyecek şekilde değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz' '2017 yılında da Orta Vadeli Program dönemini kapsayan vadede büyümenin özel sektör yatırımı ve ihracat kaynaklı olmasını arzu ediyoruz'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun bütçeye olası etkileri ile ilgili, 'Savunma, güvenlik harcamalarının bir miktar yukarı çekilmesi doğal ama toplam bütçe harcamaları içerisinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz.' dedi.

Ağbal, Bakanlıkta, Ocak-Eylül 2016 dönemi bütçe uygulama sonuçları, 2016 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2017 yılı merkezi yönetim bütçe kanun tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vergi gelirlerine ilişkin bir soru üzerine Ağbal, söz konusu gelirlerin 2016 yılında beklentilerinin altında kaldığını söyledi. Ağbal, '2017 yılında özellikle büyüme oranlarında, istihdamda, dış talepte meydana gelecek artışlara bağlı olarak vergi gelirlerimizin ekonomimizdeki genel trende paralel şekilde büyümesini bekliyoruz.' diye konuştu.

Vergi gelirlerindeki artışın nominal büyüme oranıyla karşılaştırılmasının yeterli bir karşılaştırma ölçütü olmadığını dile getiren Ağbal, vergi gelirlerinin her bir kalemini bir sonraki yıl artıran faktörlerin farklılaşabildiğini söyledi.

Verginin, mali disiplinin en önemli gelir kaynağı olduğunu belirten Ağbal, 'Dolayısıyla biz, kamu harcamalarımızı vergi gelirleriyle karşılamaya devam ediyoruz.' ifadesini kullandı.

Ağbal, mali disiplinden hiçbir zaman vazgeçmediklerine dikkati çekerek, sıkı bir şekilde hazırlanmış, tedbirli ve ihtiyatlı olmasının yanında büyümeyi öncelikleyen bir bütçe oluşturduklarını aktardı.

- 'Kamu harcamalarının kompozisyonunu dönüştürüyoruz'

Kamu harcamalarını büyümeyi artırmak için doğrudan bir faktör olarak görmediklerinin altını çizen Ağbal, şöyle devam etti:

'(Kamu harcamalarını, bütçe açığını daha fazla artırırsak bu büyümeyi daha fazla artırır) demiyoruz. Bu, doğru bir anlayış değil. Biz şunu söylüyoruz. Kamu harcamalarının kompozisyonunu özellikle özel sektör yatırımlarını, ihracatı destekleyecek şekilde değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz. Dolayısıyla biz, 2017 yılında da Orta Vadeli Program dönemini kapsayan vadede büyümenin özel sektör yatırımı ve ihracat kaynaklı olmasını arzu ediyoruz. Bütün planı, programımızı buna göre yaptık. Kamu harcamalarının toplam nihai talep içindeki ağırlığına baktığınız zaman zaten bütçe açığında veya kamu harcamalarında meydana gelen bir artışın büyümeyi öyle çok yukarı çekecek bir durumu da yok ama biz şunu öngörüyoruz. Çok güçlü bir hükümetimiz var, bir siyasi istikrar var ve bu ortamda özellikle alacağımız kararlar, gerçekleştireceğimiz yapısal reformlar sayesinde, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata öncelik veren harcama kompozisyonumuzla büyümeyi yüzde 4,4'e çıkarmayı hedefliyoruz. Onun için burada gerek personel meseleleri olsun gerek diğer harcamalar olsun 2017 yılı kamu harcamalarının kompozisyonunu değiştirmek suretiyle büyümeye özel bir öncelik ve veriyoruz ama nasıl bir büyüme? Özel sektör eliyle bir büyümeden bahsediyoruz.'

- 'İlk 8 ayda harcama tarafı hedeflerimizle uyumlu'

Bir başka soru üzerine Ağbal, zaman zaman Hazinenin açıkladığı bütçe dengesi ile Maliye Bakanlığının açıkladığı denge arasında farklılıklar olabileceğini söyledi.

Yılın sonlarında ise iki kurumunun verilerinin birleştiğini dile getiren Ağbal, bu yıl sonu itibarıyla bütçe açığı hedefini 29 milyar liradan 34 milyar liraya çıkardıklarını hatırlattı.

Eylül ayında bütçe açığının artmış olmasının diğer aylardan farklı bir harcama trendine girildiği anlamına gelmediğine işaret eden Ağbal, 'Bundan önceki aylara bakacak olursanız bütçenin harcama tarafında hedeflerimize uygun gerçekleşmeler oldu. Bu dönemde özellikle vergi dışı gelirlerden gelen idari gelirlerimiz oldu. Özelleştirme, Merkez Bankasının temettü geliri ve başka gelirler oldu. Dolayısıyla ilk 8 ayda bütçemizin gelir tarafında öngördüğümüz gelirlerle beraber bütçe dengesi pozitifte kaldı.' diye konuştu.

Ağbal, özelleştirme geliri açısından yıl sonu hedefinin 15 milyar lira olduğunu anımsatarak, gelecek aylarda bir miktar özelleştirme ve yeniden yapılandırma geliri beklendiğini ifade etti.

- 'Musul operasyonunun bütçeye etkisi sınırlı'

Ağbal, Musul operasyonu nedeniyle savunma harcamalarında bir artışa gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, bütçelerin doğası gereği ekonomik ve politik gelişmelerden etkilendiğini belirtti.

Yıl içerisindeki gelişmelerin beklentileri aşağı çektiğini kaydeden Ağbal, şunları kaydetti:

'Jeopolitik gelişmeler ve riskler doğrudan ekonomi ve bütçeyi etkiliyor. Özellikle sermaye akımları, ticaret ve ihracat kanalından ekonomi etkileniyor. Bölgemiz jeopolitik risklerle baş etmeye çalışıyor. Türkiye, bütün jeopolitik risklere karşı aktif bir dış politika izliyor. Bu çerçevede 2016 bütçesi de gerçekleşen risklerden etkilendi.

Irak sınırları içerisinde başlatılan bir operasyon (Musul) var. Bu operasyon konusunda Türkiye aktif dış politika çerçevesinde gerekli adımları atıyor. Bu adımlar çerçevesinde kamu maliyesi olarak alınması gereken kararlar neyse onların gereğini bugüne kadar yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

Savunma, güvenlik harcamaları noktasında son dönemde meydana gelen gelişmeler, bütçenin toplam harcamaları üzerinde çok önemli bir etki yapmadı. Tabii ki savunma, güvenlik harcamalarının bir miktar yukarı çekilmesi doğal ama toplam bütçe harcamaları içerisinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz.'

Bakan Ağbal ve beraberindeki heyet, konuşmaların ardından bütçe bağlama seremonisini gerçekleştirdiler. Bu bütçenin, kendisinin bağladığı 11'inci bütçe olduğunu kaydeden Ağbal, 'Bir gün gelecek bunu elektronik olarak, tuşa basarak bağlayacağız. Bugünleri de göreceğiz. 2017 yılı bütçesinin vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.' ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Kaynak: AA