Küresel Piyasalar Yoğun Haber Ve Veri Gündemine Odaklandı

Küresel piyasalar, yeni haftada Musul operasyonu konusunda gelecek haberler ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve ABD'de açıklanacak verilere odaklandı.

Geçen haftanın son işlem gününde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in yaptığı konuşma piyasaların en önemli gündem maddesiydi. Yellen, 60. Ekonomi Konferansı’nda yaptığı konuşmada, güçlü talep ve sıkı istihdam piyasasına sahip 'yüksek basınçlı' bir ekonominin, resesyonun etkilerini gidermek açısından başarılı olabileceğini söyledi.

Analistler, Yellen'in konuşmasının ekonomistleri para politikasına uzun vadede yarar sağlayabilecek yeni yaklaşımlar ve araştırmalara yönlendirme amacını taşıdığını düşünürken, 'güvercin' sayılabilecek mesajlar piyasalarda Fed'in ekonominin ısınmasına bir süreliğine izin verebileceği yorumlarına neden oldu.

Bu gelişmelerle cuma günü dolar endeksi 97,5 - 98,0 bandındaki dalgalı seyrini sürdürmesinin ardından haftayı 98,0'in hemen üzerinde tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,22, S&P 500 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 0,02 değer kazandı.

Yeni haftayı Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı haberleri ile karşılayan piyasalarda dolar endeksinin 98,1 seviyelerine çıktığı, dolar/TL'nin ise sınırlı yükselişle 3,0970 seviyelerinde dengelendiği görülüyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da yaptığı açıklamada operasyonun henüz tüm unsurlarla yürütülmediğini belirtti. Analistler, buradaki gelişmelerin ve yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların odak noktasına yerleştiğini ifade etti.

Avrupa tarafında pay piyasaları cuma gününü yüzde 1'i aşan yükselişlerle tamamlarken, bu hafta ECB faiz kararının ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceği kaydediliyor.

Bugün Musul operasyonunun ardından tepkilerin ilk ölçülebildiği piyasalardan Asya'da sakin seyir dikkati çekiyor. Dolar/yen paritesi cuma günkü kapanış seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,33, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,20 yükseldi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izledi.

Yurt içinde, bugün Musul operasyonu ile ilgili gelişmeler piyasaların gündeminin en üst sırasına yerleşirken, bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'nin de takip edileceği belirtiliyor. Bu hafta perşembe günü açıklanacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğine değinen analistler, BIST 100 endeksinin 77.000 ve 76.000 seviyelerinin destek,78.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor. Endeks cuma günü yüzde 0,97 yükselerek haftayı 77.554 puandan tamamlamıştı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı işsizlik oranı

11.00 Türkiye, eylül ayı bütçe dengesi

12.00 Avro Bölgesi, eylül ayı TÜFE

14.30 Türkiye, TCMB Beklenti Anketi

16.15 ABD, eylül ayı kapasite kullanım oranı

16.15 ABD, eylül ayı sanayi üretimi

Kaynak: AA