Kazakistan-Kırgızistan İlişkileri

Kazakistan ile Kırgızistan arasında, vatandaşların ülkede kayıtsız bulunma süresinin 30 güne uzatılmasıyla ilgili anlaşma imzalandı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, Kazakistan’a yaptığı ziyaret kapsamında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile iki ülke arasındaki işbirliği konularını görüştü.

Daha sonra Abdıldayev ve beraberindeki heyet, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından Kazak ve Kırgız vatandaşların karşılıklı olarak, göçmen bürolarına başvurmadan diğer ülkede kayıtsız bulunma süresinin 5 günden 30 güne uzatılması ve geri kabulü ile ilgili anlaşmalar imzalandı.

İdrisov, yerel basına yaptığı açıklamada, bu tür anlaşmaların Kazakistan ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlayacağını, farklı konularda işbirliğini pekiştirmeye yönelik çalışmaların yapıldığını ve ileride de yapılmaya devam edeceğini belirtti.

Abdıldayev de Kazakistan ile Kırgızistan sınırındaki tüm geçiş kapılarında iki ülke vatandaşları için karşılıklı uygun şartların oluşturulmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayarak, 'Anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle ilgili iç prosedürler tamamlanmalı. Halkımızın çoktan beklediği anlaşmanın iki ülke parlamentoları tarafından onaylanmasının gecikmeyeceğini umut ediyorum.' dedi.

Kaynak: AA