Kartal'da 'Çocuklarla Etkili İletişim Nasıl Kurulur?' Semineri Yapıldı

Kartal’da düzenlenen ’Çocuklarla Etkili İletişim Nasıl Kurulur?’ konulu seminere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kartal Belediyesi tarafından Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde Revolution Dil Okulları işbirliği ile ’Çocuklarla Etkili İletişim Nasıl Kurulur?’ başlıklı bir seminer düzenlendi.

Kartallı ebeveynlerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde Yaşam Koçu ve NLP Enerji Uzmanı Biricik Nuray ile Psikolog M. Emin Mansur Güler, ailelere çocuklarıyla nasıl etkileşim kuracaklarını anlattı.

"Gözlemleyin, takdir edin"

İnteraktif bir şekilde yapılan seminerde önce Biricik Nuray konuştu.

Nuray, çocukların küçükken anne ve babalarının dikkatini çekmeye çalıştığını, çocuklar büyüdükten sonra ise sürecin tersine işlediğini ve artık anne ve babaların çocuğun dikkatini çekmeye çalıştığını söyledi.

Çocukların sosyal medya, tablet ve telefon bağımlılığının temelinde bu sorunun yattığını vurgulayan Nuray, "Bizden bulamadıkları takdiri sanal ortamda arıyorlar. Çocuklarımız, bizimle iletişim kurmak için öncelikle bizden ilgi görmek ve önemsenmek istiyorlar. İlgi gördükleri an, gerçekten dinlediğinizi görmek istiyorlar ve reaksiyon bekliyorlar ama bu reaksiyon hayır ile biten bir reaksiyon ise hemen karşı bir savunma geliştiriyorlar, direnç gösteriyorlar. Bu tür bir durumda ona tercih hakkı sunmamız gerekiyor. ’İstediğin buysa şu programı izleme hakkını kaybedersin’ diyebilmeliyiz. Yaptığı tercihin sonuçlarını görmesini sağlamamız ve kurallar koyup işletmemiz gerekiyor. Yaşına göre bol sarılmalı oyunlar oynamamız gerekiyor ki çocukların, fiziksel temas ile pozitif enerjisi ve güven duygusu artsın. Bir şeyi kırıp dökünce oyuna dönüştürüp birlikte toplamayı sağlarsanız sizden korkarak iletişimi kesmesini önlemiş olursunuz. Ailece bir mutluluk defteri tutabilirsiniz. İnsanlar mutsuz anlarını daha çok hatırlar ama bu tarz bir defter, karşılıklı iletişiminizin kalitesini arttırır ve daha pozitif olduğunuz anları hatırlamanızı sağlar. Aile saati oluşturabilirsiniz. Çünkü çocuklar beden dili ile de çok şey anlatır. Birlikte bir hobi edinin. En önemlisi onu gözlemleyin, takdir edin. Hayallerinizi paylaşın örneğin" dedi.

"Evde kimse kral olmamalı"

Seminerin ikinci bölümünde ise Psikolog M. Emin Mansurgüler konuştu.

Mansurgüler, çocuklarla iletişimde en önemli noktanın çatışma olduğunu ve çatışmanın olmamasının daha büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Çocuklarda tablet, bilgisayar ve telefon bağımlılığının temelinde çocuklarla, doyum noktasına ulaşacak kadar oyun oynanmamasının yattığını vurgulayan Mansurgüler, "Oradaki kişiyle olmak istiyor. Sizinle olmak istemiyor" dedi.

Çatışmayı çözmenin 3 farklı yolu olduğunu belirten Mansurgüler, ilk yöntemin sert yöntem olduğunu ve bunu tavsiye etmediklerini vurgulayarak bu yöntemde evde anne ve babanın kral olduğunu söyledi.

Bu sertlik karşısında çocuğun farklı stratejiler geliştirdiğini, örneğin AVM’lerde yere atlayan, ağlayan çocukların ortaya çıktığını kaydeden Mansurgüler, "Sizi etrafa rezil ederek isteklerini almaya çalışan çocuklar ortaya çıkıyor" ifadelerini kaydetti.

İkinci yöntemin ise yumuşak yöntem olduğunu ve bu yöntemde de çocuğun evde kral ve kraliçe olduğunu, her şeyin onun etrafında döndüğünü belirten Mansurgüler, çocuğun bu şekilde -Nasıl olsa her şeye ulaşıyorum. Neden çabalamam gerekiyor?- duygusuna girdiğini ve sorumluluk alamadığını anlattı.

Mansurgüler "Bu kategorideki çocuklar, okul hayatında başarısız olma riski taşıyor. Neden ders çalışması gerektiğini anlamlandırmakta zorlanıyorlar. Asıl olması gereken ise güç ve baskı gerektirmeyen yöntem. Bu yöntemde her şey anlaşmaya bağlı. Kurallar yine var ancak kurallar birlikte konuyor ve gerekirse değiştiriliyor. Evde kimse kral değil. Bu yöntemde herkes belirli bir sorumluluğu paylaşıyor ve sonuçlarını yaşıyor. Sorunları çözerken herkes birbiriyle iletişim kurmak zorunda kalıyor. Bu yöntem, işletilmesi en zor yöntem ama sonuçları en kaliteli yöntem de bu. Başta da söylediğim gibi çatışmanın olmaması daha büyük bir sorundur ancak ağır çatışmaların yaşandığı, özellikle ergenlik döneminde sonuç alıcı yöntem de 3. yöntemdir" dedi.

Vatandaşların sık sık soru sorduğu seminer yaklaşık 2 saat sürdü ve uzmanlar örnekler üzerinden anne ve babalara önemli önerilerde bulundu.
Kaynak: İHA