Halep'teki Çatışmalar

BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Halep'te çatışmalara verilecek her türlü aradan memnuniyet duyacaklarını bildirdi BM Genel Kurulu, 20 Ekim'de Halep'i görüşecek.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Halep'te çatışmalara verilecek her türlü aradan memnuniyet duyacaklarını ancak yardım konvoylarının ulaşması için en az 48 saate ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

Dujarric, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin, Rusya ve Esed rejiminin Halep'te perşembe günü çatışmalara 8 saatlik insani yardım arası verilmesi önerisi hakkındaki sorularını yanıtladı.

Teklifin detaylarını henüz görmediklerini ve bunun henüz teyit edilmediğini anlatan Dujarric, çatışmalara her türlü ara verilmesinden memnuniyet duyacaklarını bildirdi.

Çatışmaların ve şiddetin azaltılmasının önemli olduğunu kaydeden Dujarric, 'Her türlü arayı, mümkün olan insani yardımın ulaştırılması için değerlendiririz ancak konvoyların girebilmesi için daha fazla süreye ihtiyacımız olduğu açık.' dedi.

Dujarric, BM insani yardım kuruluşlarının yardım ulaştırılabilmesi için çatışmalara en az 48 saat ara verilmesine ihtiyaçları bulunduğunu kaydetti.

- BM Genel Kurulu'nda Halep toplantısı

Öte yandan, Halep konusunda BM'de yaşanan diplomatik tıkanıklığı aşabilmek için Kanada'nın öncülüğünde 69 ülke BM Genel Kurulu'na acil toplantı çağrısı yaptı.

Talep üzerine 20 Ekim perşembe günü 193 üyeli BM Genel Kurulu'nun toplanması bekleniyor.

BM'nin yaptırım gücü olan ana organı BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın vetoları nedeniyle Halep'teki hava operasyonlarının sonlandırılması konusunda başarılı olamamıştı.

Yaptırım gücü olmasa da BM Genel Kurulu'ndaki toplantıda uluslararası toplumun Rusya ve Esed rejiminin Halep'te sivilleri hedef almasına yönelik tepkilerini ortaya koyacağı öngörülüyor.

Rusya ve Esed rejiminin söz konusu insani ara için BM Genel Kurulu'ndaki toplantının yapılacağı perşembe gününü seçmesi de uluslararası baskıyı hafifletme manevrası olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: AA