ENSİA Başkanı Vatansever Açıklaması

'2011'de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü bin 511 megavat iken, bugün 6 bin 294 megavata ulaşmış durumdadır. 2015 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarının hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 46 artarak 1,9 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır' '(2023 yılında yenilenebilir enerjide 30 bin megavat üretim hedefine ulaşılması) Rüzgar enerjisinde bugün kurulu olan 5 bin 72 megavatlık yaklaşık dört kat, güneş enerjisinde ise bugünkü kurulu gücün yani 562 megavatın yaklaşık 10 kat artması demektir. Sanayici gözüyle bu, önümüzdeki 7 yıl için en az 25 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji ekipman pazarı anlamına gelmektedir.'

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kurulu gücünün sürekli arttığını belirterek, '2011'de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü bin 511 megavat iken, bugün 6 bin 294 megavata ulaşmış durumdadır. 2015 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarının hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 46 artarak 1,9 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.' dedi.

Derneğin kuruluşu nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Vatansever, sürdürülebilir kalkınmanın öncelikli sektörleri arasında yer alan yenilenebilir enerjide, Türk sanayisinin gelişmesi, sanayici bakış açısı ile kümelenme çalışmalarının yürütülmesi, proje bazlı yönetim anlayışı ve enerji sanayisinde üretim misyonu ile ENSİA'yı 18 üye ile kurduklarını söyledi.

Enerji ve enerji ham maddesi ithalatının son iki yıldaki cari açığın yaklaşık yüzde 90'ını oluşturduğuna dikkati çeken Vatansever, bu durumun Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını artırdığını, sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi ve güçlü bir ekonomi inşa edilmesi hedefinin önünde engel olduğunu savundu.

Vatansever, sürdürülebilir enerji politikaları, cari açık ile mücadele ve orta gelir tuzağından kurtulmak için yenilenebilir enerjinin yatırımcısına ve Türkiye'ye önemli fırsatlar sunduğuna değinerek, 'Son 10 yılda yapılan yoğun yatırımlar sonucunda, Türkiye’nin enerjide kurulu gücü 2005 yılında 25 bin 174 megavat seviyesinden, 2016 yılı Temmuz ayı itibarıyla 77 bin 37 megavat seviyesine ulaşmıştır. Keza 2011 yılında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü bin 511 megavat iken, bugün 6 bin 294 megavata ulaşmış durumdadır. 2015 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarının hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 46 artarak 1.9 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.' diye konuştu.

Enerji santralleri kurulurken ihtiyaç duyulan makine ve teçhizatın yüzde 71'inin ithal edildiğine işaret eden Vatansever, şunları kaydetti:

'Bu enerjide teknoloji yönüyle de dışa bağımlı olduğumuzun önemli bir göstergesidir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, 2023 Vizyonu'nda, ülkemizin kurulu gücünün 100 bin megavata ulaşması ve bu gücün en az yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi hedeflenmektedir. 30 bin megavatlık yenilenebilir enerji kaynağının ise 20 bin megavatlık bölümünün rüzgar, 5 bin megavatlık bölümünün ise güneş enerjisi kaynaklı olması öngörülmektedir. Bu hedefler, rüzgar enerjisinde bugün kurulu olan 5 bin 72 megavatlık yaklaşık dört kat, güneş enerjisinde ise bugünkü kurulu gücün yani 562 megavatın yaklaşık 10 kat artması demektir. Sanayici gözüyle bu, önümüzdeki 7 yıl için en az 25 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji ekipman pazarı anlamına gelmektedir.'

- 'Türkiye üretim ve dağıtım üssü olacak'

Türkiye'yi enerji cihazları üretim ve dağıtım üssü haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Vatansever, şöyle devam etti:

'Yan sanayici ve tedarikçi üyelerimizin bu kurumsal çatı altında toplanmaları, tanışmaları, firma bazında yaptıkları işlerde karşılıklı sinerji yaratarak işbirliklerini artırmaları ve ortak projeler üretmeleri için çalışacağız. Yönetimimiz, enerji sektöründe yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla 'Yenilenebilir Enerji Yan Sanayi Günleri'nin her yıl düzenlenmesi, sektörün Ar-Ge altyapısını oluşturmak için Enerji Ar-Ge Merkezi kurulması, ihtiyaç duyulan nitelikli ara elemanın yetiştirilmesi amacıyla Enerji Teknik Okulu ile Enerji Akademisi'nin hayata geçirilmesini bir misyon olarak benimsemiş ve planlanma çalışmalarını başlatmıştır.'

Vatansever, yenilenebilir enerji projelerinde kullanılan tüm ekipman, malzeme ve komponentlerin alt segmentleri ile birlikte üretiminin desteklenmesi için teşvik mekanizmalarının sunulması amacıyla ilgili bakanlıklar ve tüm paydaşlarla işbirliği anlayışı içinde çalıştıklarını vurguladı.

İzmir'in yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de pek çok kentin önünde olduğunu aktaran Vatansever, 'Bugüne kadar oluşturduğumuz altyapıyla, vizyonla, yenilenebilir enerji ihtisas OSB’yle, kurduğumuz kümeyle, sunulan hibelerle, kooperatif çalışmalarımızla mukayeseli bir üstünlüğümüz var. Bu üstünlüğümüzü İzmir’deki tüm ilgili paydaşlarla birlikte sahiplenip, vakit kaybetmeden yenilenebilir enerjiyi İzmir için bir kaldıraç olarak kullanmalıyız. İzmir’i dünyadaki tüm şehirlerle rekabet eden bir yenilenebilir enerji merkezi haline getirebilirsek, ülkemizdeki tüm diğer şehirleri de bu alanda daha ileriye taşımamız mümkün olacaktır. ' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA