Dünya Yoksullukla Mücadele Günü

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık: 'Sosyal devlet anlayışının gereği olarak yoksullukla mücadeleye devam edeceğiz' 'Hedefimiz ve vazifemiz yoksulluğun kökünü kurutabilmek, balık vermekten ziyade balık tutmayı öğretebilmektir'.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, sosyal devlet anlayışının gereği olarak yoksullukla mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

Çalık, '17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada yaklaşık 2 milyar 500 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirterek, en az gelişmiş ülkelere verilecek destekle bu rakamları en aza indirmenin tüm dünyanın görevlerinden olduğunu aktardı.

Günümüzün en büyük küresel sorunlarının başında yoksulluğun geldiğini anlatan Çalık, şu ifadeleri kullandı:

'Bu sadece az gelişmiş ülkelerin bir sorunu değil aksine gelişmiş ülkelerin de içinde barındırdığı sosyoekonomik sorunlarından birini teşkil ediyor. Bugün özellikle Afrika'da yaşayan halkların içinde bulunduğu durum sadece onları değil dünyanın tüm ülkelerini ilgilendirmektedir. Türkiye olarak, dünyanın her neresinde dara düşmüş kim varsa, mazimizden aldığımız edep ve insanlık bilincine karşı duyduğumuz vicdani sorumlulukla, dış yardımlarımızı 7 milyar dolara ulaştırdık. Türkiye dünyada yardımsever ülkelerin arasında ikinci sırada, milli gelir bazında ise en yardımsever ülke. Dünyanın neresinde olursa olsun dertlere derman, sorunlara bir nebze çare olabiliyorsak dahi ne mutlu bizlere, ne mutlu milletimize.'

Çalık, iktidara gelirken birinci hedeflerinin yoksullukla mücadele olduğunu söylediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Yoksul vatandaşlarımızın meşakkatli yaşamlarını mümkün olduğunca iyileştirmek için elimizden gelen tüm çaba ve gayreti gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. İktidara geldiğimiz 2002'de nüfusumuzun yüzde 0,2'si günlük 1 doların altında yaşıyordu. 2006 itibariyle 1 dolarlık sınırın altında yaşayan kimse kalmadı. Aynı şekilde 2002'de nüfusumuzun yüzde 3,04'ü günlük 2,15 doların altında bir harcama yaparken, bugün 2,15 doların altında yaşayan kimse kalmamıştır. Nüfusumuzun yüzde 30,3'lük kısmı ise günlük 4,30 doların altında yaşayan nüfusumuzun oranı bugün yüzde 1,62'ye gerilemiş durumda. 2002'de bütçeden sosyal politikalara ayrılan bütçe 1.376 milyon lira iken 2016 bütçesinde bu rakam 30 milyar lira oldu. Sosyal devlet anlayışının gereği olarak yoksullukla mücadeleye devam edeceğiz. Yoksul, mağdur, muhtaç insanlarımızın refah seviyesini yükseltmek, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için programlarımıza devam ediyoruz. Hedefimiz ve vazifemiz yoksulluğun kökünü kurutabilmek, balık vermekten ziyade balık tutmayı öğretebilmektir.'
Kaynak: AA