Döşemealtı'na Kapalı Sulama Tesisi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Döşemealtı ilçesindeki Karaveliler Mahallesine kapalı sulama tesisi kuracak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, sulama sorunu yaşayan Döşemealtı’nın Karaveliler Mahallesi'ne kapalı sulama tesisi yapıyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ASAT Genel Müdürlüğü, altyapı yatırımlarının yanında yaptığı tarımsal sulama tesisleriyle çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Antalya’da tarımda önemli bir konuma sahip Finike’de Arif, Yalnız, Gökbük mahallelerinde kapalı sulama tesisi inşaatını tamamlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, seçim sürecinde Karavelilerin tarımsal sulama sorununu çözeceğine dair verdiği sözü de yerine getiriyor.

Büyükşehir Belediyesi Döşemealtı Koordinatörü Nurettin Tursun, Büyükşehir Belediye Başkanı Türel'in 'Buranın sulama sistemini çözeceğiz' dediğini aktararak, 'Başkanımız, verdiği sözlerin arkasında durdu ve damlama sulama sistemiyle Karavelilere bir hayat gelecek. Bu sistemle sulama sorunu çözülmüş olacak. Bu sayede zeytinlikler sulanmış olacak, seracılık da hayata geçecek ve vatandaşın kazanç yolları da artmış olacak.” ifadesini kullandı.

Karaveliler Sulama Kooperatifi Başkanı Hasan Ali Koç da proje nedeniyle Türel’e teşekkür ederek, şunları kaydetti:

'Daha önce su olmadığı için kuru mahsul ekiyorduk. Yılda bir ekim yapılabiliyordu. Su geldiği zaman yılda 3 defa ekim yapabileceğiz. Proje sayesinde köyümüzün kaderi değişecek. Gelirimiz artacak, ekonomik durumumuz daha iyi olacak. Gençlerimiz tarımla uğraşacak, istihdam sağlayacak.”

İlçede çiftçilik yapan Bayram Erkan, yapılacak bu tesisin hayat standartlarını yükselteceğini belirterek, ekonomik güçlerinin de artacağını söyledi.

Çalışma ile 1 milyon lira maliyetle 25 bin metre uzunluğunda 110’luk polietilen boru döşenecek kapalı sulama tesisinin yılbaşına kadar hizmete açılması planlanıyor.

Kuru tarım yapan Karavelilerli çiftçiler, kapalı sulama tesisinin tamamlanmasının ardından sulu tarıma geçerek, sebzecilik, meyvecilik ve seracılık yapabilecek ve bugüne kadar hiç sulanmamış 4 bin dekar tarım arazisi suyla buluşacak.

Arazilere yerleştirilen 5 adet pompa ile çıkarılan saniyede 200 metreküp su, 60 metre yüksekliğe daha önceden inşa edilmiş 1 adet 600 metreküp, 1 adet 150 metreküp havuzlara aktarılacak.

Havuzlarda biriken su, 110’luk polietilen borularla 4 bin dekarlık araziye taşınacak. 500 adet su alım vanaları ile tarlalara dağıtılarak damlama sistemine bağlanacak.
Kaynak: AA