Çocuk Cerrahisi İhtiyacını Anadolu Hastanesi Karşılayacak

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi, Kastamonu’da çocuk cerrahisi bulunmadığı için başka illere gitmek zorunda kalan hastaların cerrahi ihtiyaçlarını karşılayacak.

Çocuk Cerrahisi İhtiyacını Anadolu Hastanesi Karşılayacak
Kastamonu’da sık sık eleştiri konusu olan ve çocuk cerrahisi olmadığı gerekçesiyle başka illere giderek sağlık hizmeti almaya çalışan vatandaşlara çağrıda bulunan Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi, Kastamonu’daki çocuk cerrahisi ihtiyacını karşılayabileceklerini ve apandisit veya fıtık gibi ameliyatlar için bu hastaların boş yere başka illere gitmesine gerek olmadığını açıkladı.

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr İbrahim Ayvaz, Kastamonu’da çocuk cerrahisinin bulunmadığını hatırlatarak, “Çocuk cerrahı olmadığı için Kastamonu’daki çoğu insan komşu illere veya büyük şehirlere gitmek zorunda kalıyorlar. Çoğunlukta Ankara, İstanbul veya Karabük’e gitmek zorunda kalıyorlar. Bunların çoğu da acil vaka olarak sevk ediliyor. Yani aslında Kastamonu’da kolaylıkla halledilebilecek vakalar, Kastamonu’dan başka illere sevk ediliyor. Bir apandisit için vatandaşlar, koştura koştura Ankara’ya gitmek zorunda kalabiliyor. Kasık fıtığı için gitmek zorunda kalabiliyorlar. Biz, Anadolu Hastanesi olarak diyoruz ki: Apandisit veya fıtık hastalarınız için başka illere gitmenize gerek yok. Biz, problemlerinizi Kastamonu’da yani Anadolu Hastanesinde çözebiliriz. Bu yüzden hastalarımızı yani çocuk cerrahisi ihtiyacı duyan velilerimizi Anadolu Hastanesine bekliyoruz” dedi.

“Apandisit veya fıtık ameliyatlarını kapalı bir şekilde yapıyoruz”

Apandisit veya fıtık ameliyatlarını Anadolu Hastanesinde kapalı bir şekilde yaptıklarına dikkat çeken Op. Dr. Ayvaz, “Biz, Anadolu Hastanesinde apandisit ameliyatlarını kapalı yapıyoruz. Yani eskiden ameliyatlar kasık bölgesinden kesilen bir bölgeden yapılıyordu. Dışarıdaki kesik ne kadar küçük olursa olsun içeride belli bir miktar kas kesmesi gerekiyordu. Buda ameliyat sonrası kişinin normal hayatına dönmesini etkiliyor hatta geciktiriyordu. Ameliyat sonrasında fıtık görülme ihtimali çoğalıyordu. Ayrıca bu ameliyatı yaparken sadece açtığı yerin alt tarafını görebiliyorsunuz. Ama kapalı yapılan ameliyatlarda ilk öncelikle vücudunuzda daha az iz kalıyor. Fıtık oluşma ihtimali açık ameliyata göre çok daha az oluyor. Normal hayatınıza çok çabuk döneliyorsunuz. Bu erişkinler içinde geçerli, çocuklar içinde geçerli ve daha önemli bir şey karnın tamamına hakim olabiliyorsunuz. Kapalı ameliyatta içeriye girdiğinizde başka bir problem var mı, yok mu bunu da görmüş oluyorsunuz. Bu sebeple artık apandisit ameliyatlarında hatta patlamış apandisitlerde olmak üzere neredeyse artık standart haline gelmeye başladı” diye konuştu.

Çocuk cerrahisi konusunda yaşanan sorunlara işaret eden Op. Dr. Ayvaz, “Fıtık hastalarında kasık fıtığı olsun göbek fıtığı olsun, apandisit ameliyatlarında Kastamonu’nun bu ihtiyacını gidermeye talibiz. Biz, bu ameliyatları Anadolu Hastanemizde çok kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Bu yüzden hiçbir hastamızın bu ameliyatlar için başka illere gitmesine gerek yok” dedi.

Çocuk cerrahisi Kastamonu’da bulunmadığı için başka illere gitmek zorunda kalındığını vurgulayan Op. Dr. İbrahim Ayvaz, şöyle konuştu: “Fakat imkanı olan var, olmayan var, yolda giderken risk alanlar var. Sonuçta trafiğe çıkıyorsunuz, yola gidiyorsunuz. Başka bir şehre gidip gelmeniz gerekiyor. Oralara gittiğiniz zaman belli bir miktar harcamanız olacak. Bir yerde kalmanız gerekiyor. Otel ayarlamanız gerekiyor, bunun yemesi içmesi var, yol parası var. Apandisit gibi, fıtık gibi basit rahatsızlıklar için insanlarımızın başka bir yerlere gitmesine gerek yok. Biz, Anadolu Hastanesinde çocuk hastalar dahil bu hastalarımızı ameliyat edebiliriz.”
Kaynak: İHA