Çevre Ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Açıklaması

'Bakanlığımızca doğal sit statüsü bulunan hiçbir adanın doğal sit statüsü iptal edilmemiştir'.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Yassıada'yla ilgili soru önergesine verdiği cevapta, 'Bakanlığımızca doğal sit statüsü bulunan hiçbir adanın doğal sit statüsü iptal edilmemiştir.' ifadesini kullandı.

Özhaseki, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği cevapta, Yassıada ve Sivriada'da, ilgili yasa hükmü uyarınca; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının E=0.65 yapılaşma koşulları ile 'Turizm + Kültürel Tesis Alanı', 'Kayalık Alan' ve 'İskele Alanı' olarak belirleme yapıldığını, E=0.30 yapılaşma koşulları ile 'Turizm + Kültürel Tesis Alanı'na dönüştürüldüğünü ve 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Plan Notu değişikliği yapıldığını aktardı.

Demokrasi ve Özgürlük Adası (Yassıada) ve Sivriada'da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına veya üst kuruluşlarına doğrudan sözleşme yapma suretiyle kültürel ve turizm amaçlı yatırım ve hizmetler yaptırma yetkisinin, Kültür ve Turizm Bakanlığına verildiğini hatırlatan Özhaseki, şu bilgileri verdi:

'Bu kapsamda tasarruf hakkı Maliye Bakanlığı'nın onayı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına verilen Yassıada ve Sivriada'nın yap-işlet-devret yoluyla değerlendirilmek üzere kültürel ve turizm amaçlı yatırım ve hizmetlerin bir kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne yaptırılması Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın olurları ile uygun bulunmuştur.Yassıada ve Sivriada'da gerçekleştirilecek kültürel ve turizm amaçlı yatırım ve hizmetlerin yapılması, işletilmesi ve devredilmesi hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOBB ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. arasında 23 Temmuz 2013 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. İmzalanan sözleşmede yatırım ve işletme süreleri, TOBB ile Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yükümlülükleri, mücbir nedenler, muafiyetler, devir, kiralama ve iptal koşulları ve benzeri koşullar yer almaktadır.Söz konusu proje ile alan içerisinde otel, konferans salonu, müze, restoranlar, personel yatakhanesi, arıtma tesisi, teshin merkezi, cami yapılacaktır. Yassıada için tapuda Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. lehine üst hakkı tesis edilmiş ve adada yapılması öngörülen yatırıma ilişkin ruhsat işlemleri tamamlanarak firmaya 5 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından inşaat ruhsatı verilmiştir.'

Bakan Özhaseki, Yassıada'da proje kapsamında peyzaj düzenlemesi yapılacağını, ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yapılarak, mevcut makilik, fundalık görünümü daha yoğun ve estetik bir görünüme kavuşacağını belirtti.

Özhaseki, 17 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren kararname uyarınca Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün kurulduğunu, 644 sayılı KHK ile doğal sit alanı ve tabiat varlığı olarak tespit ve tescil edilmiş olan alanların ve varlıkların statülerinin yeniden değerlendirilmesi görevinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildiğine işaret ederek, 'Bu tarihten itibaren Bakanlığımızca doğal sit statüsü bulunan hiçbir adanın doğal sit statüsü iptal edilmemiştir.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA