'Bıçak Değdi' Diye Kanser Yayılmaz

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, “Bıçak değerse kanser yayılır” düşüncesinin yanlış olduğunu, kanser hastalarının ameliyat olmasında özel bir risk bulunmadığını belirtti.

'Bıçak Değdi' Diye Kanser Yayılmaz
1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında, Medical Park Tarsus Hastanesi tarafından Özel Tarsus Bilge Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesi’nde bir konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, kanser tedavisinde cerrahi yöntemlerle ilgili olarak halk arasındaki “Bıçak değerse kanser yayılır” düşüncesinin yanlışlığına dikkat çekti.

Konferansta, sağlıkçı adayı öğrenciler ve velilere hitap eden Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, bazı kanser türlerinde cerrahi müdahalenin hayat kurtarıcı olabildiğini söyledi.

Op. Dr. Karakan, “Özellikle meme kanserinde erken teşhis aşamasında yapılan ameliyatlarla hasta sağlığına tamamen kavuşabilmektedir. Ayrıca tiroid ve kolon kanserleri gibi bazı kanser türlerinde de erken teşhis yapılmışsa ameliyat çözüm olabilmekte” diye konuştu.

Yaşam kalitesini artırıyor

Kimi kanser türlerinde de ameliyatın, hastanın ömrünü uzatıp yaşam kalitesini yükselttiğini kaydeden Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, “Teşhisi gecikmiş ve ilerlemiş bazı kanser türlerinde bile, yapılan cerrahi müdahale ile hastanın kanser yükü azaltılabilmekte ve hastanın yaşam kalitesi yükseltilebilmektedir. Dolayısıyla, ameliyat edilen kanser hastasının durumunun daha da kötüye gideceği, ‘bıçak değdikten sonra’ kanserin yayılacağı yönündeki yaygın inanç doğru değildir” dedi.

Op. Dr. Karakan, meme kanseriyle ilgili bilgi verdiği bölümde ise bu hastalığa yakalanma riski altındaki kişilerin düzenli kontrolden geçmesi gerektiğini söyledi.

Karakan, meme kanseri risk gruplarını ise şöyle sıraladı:

“Ailesinde meme kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış veya 30 yaşından sonra yapmış olan kadınlar, hiç emzirmemiş kadınlar, 50 yaşın üzerindekiler, 12 yaşından önce adet görenler, menopoza 50 yaşından sonra girenler, daha önce bir memesinde kanser olanların diğer memesi, şişman ve aşırı alkol kullananlar, ilk doğum öncesi uzun süre doğum kontrol hapı kullananlar.”
Kaynak: İHA