Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan Açıklaması '2 Yıldaki Toplam Başvuru Kadar Son 2 Ayda Bireysel Başvuru Aldık'

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’nin ‘Anayasa Yargısı ve Bireysel Başvuru Hakkı’ oturumunda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “2014 ve 2015 yıllarında yapılan toplam başvuru kadar biz son 2 ayda bireysel başvuru almış durumdayız” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan Açıklaması '2 Yıldaki Toplam Başvuru Kadar Son 2 Ayda Bireysel Başvuru Aldık'
İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Hukuk Kongresi’nin ‘Anayasa Yargısı ve Bireysel Başvuru Hakkı’ oturumunda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurular hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “2014 ve 2015 yıllarında yapılan toplam başvuru kadar biz son 2 ayda bireysel başvuru almış durumdayız. Tabii bu başvuruların ele alınması ve sonuçlandırılması Anayasa Mahkemesi açışından ve Türkiye’de bireysel başvurunun geleceği açısından son derece önemli. Şu anda mahkememiz bununla nasıl başa çıkacağı ve artan iş yükü karşısında nasıl bir yöntem izleyerek bireysel başvurunun geleceğinin daha sağlıklı bir zeminde yürüyeceğini değerlendiriyor, buna yönelik bir takım tedbirler” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de bireysel başvuru kısa bir tecrübeye sahip”

Bireysel başvuru konusunda yeteri kadar tecrübenin henüz kazanılmadığını söyleyen Arslan, “Türkiye’de bireysel başvuru yeni diyebileceğimiz kadar kısa bir tecrübeye sahip. 4 yıl çok uzun bir süre değil. Ama 4 yılın sonunda şunu rahatlıkla ifade edebiliriz; artan iş yüküne rağmen yönetilebilir düzeyde tutmayı başardı Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruları. Tabii içerik bakımından da çok önemli kararlar alındı bu süreç içerisinde. Bin 200’ün üzerinde ihlal kararı verildi.

Bunların ayrıntısına girmek istemiyorum. Sonuçta bireysel başvurunun tam da getiriliş amacına uygun olarak, Türkiye’de anayasal hak ve özgürlükleri koruma noktasında vazgeçilmez, hayati bir kurum olduğu bu tecrübeden anlaşıldı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA