Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani Özbekistan'da

Afganistan ile Özbekistan arasında suçluların iadesi anlaşması imzalandı.

Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Özbekistan'da Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında bakanlar, Afganistan ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin durumu ve geleceğine ilişkin fikir alışverişinde bulundu, iki ülkeyi ilgilendiren güncel ve bölgesel meseleleri ele aldı.

Rabbani ve Kamilov, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı, ilişkilerin geliştirilmesinin her iki tarafın menfaatine olduğunu kaydetti. Görüşmenin ardından Rabbani ve Kamilov, Afganistan ile Özbekistan arasında suçluların karşılıklı iadesiyle ilgili anlaşmayı imzaladı.

Görüşmede, Afganistan'ın Taşkent Büyükelçisi Sayid Şahabeddin Timuri de hazır bulundu.

Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani, yarın Taşkent'te başlayacak İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak.

Taşkent'te 18-19 Ekim'de düzenlenecek 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na teşkilata üye ülkelerin dışişleri bakanlarının yanı sıra İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Bandar Al Hajjar, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere ve İsviçre'nin teşkilat nezdindeki özel temsilcileri, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Arap Birliği, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşların yetkililerinin de katılması bekleniyor.

Özbekistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in de katılacağı toplantıda, üye ülkeler arasında diyaloğun geliştirilmesi, barış ve istikrarın temin edilmesine yönelik ortak tedbirlerin alınması, terör, radikal hareketlerle ortak mücadelenin yanı sıra siyasi, ekonomik, bilimsel-teknolojik, kültürel ve eğitim alanlardaki iş birliğinin artırılması gibi konuların ele alınması öngörülüyor.

Toplantıda katılımcıların, Taşkent Deklarasyonu'nu imzalaması planlanıyor.

Kaynak: AA