1961 Paris Katliamında Ölenler Anıldı

Fransız polisi tarafından katledilen Cezayirliler için anma töreni düzenlendi.

Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 Ekim 1961 tarihinde, ülkelerinin bağımsızlığı için sokağa çıkan Cezayirlilere yönelik polisin katliamında hayatını kaybedenler, düzenlenen törenle anıldı.

Paris’teki Saint Michel köprüsünde ölenlerin anısı için konan plaket önündeki tören, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Fransız polisinin katliamları sonucu hayatını kaybeden onlarca kişinin aileleri ve yakınlarının katıldığı anma törenine, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile başta Cezayir olma üzere bazı Arap ve Müslüman ülkelerin büyükelçileri de katıldı.

Paris’te ülkelerinin bağımsızlığı için 17 Ekim 1961 tarihinde sokağa çıkan yüzlerce Cezayirli, Fransız polisi tarafından katledilmişti.

Bu katliam, sivil toplum örgütleri ve insan hakları derneklerinin baskısına rağmen şu ana kadar Fransız devleti tarafından hala resmen ‘’devlet suçu’’ olarak kabul edilmedi.

Paris polis müdürü Maurice Papon'un talimatı üzerine Fransız polisi, Cezayirli Ulusal Kurtuluş Cephesini destekleyen 30 bin kadar Cezayirli göstericiye saldırmış, çok sayıda gösterici polis tarafından Seine Nehri'ne atılarak öldürülmüş, bir kısmı ise vurularak yaralandıktan sonra köprülerden atılmıştı. Yine göstericilerin bir bölümü, Paris polis karargahının bahçesinde, diğer bölümüyse metro istasyonlarında öldürülmüştü.

37 yıl boyunca katliamı inkar eden Fransa hükümeti, 1998 yılında 40 kişinin ölümünü kabul etse de Cezayir kaynakları bu sayının 200'ü aştığı görüşünde.

Yıllarca Fransa’nın sömürgesi olan Cezayir, 1961 yılından bağımsızlığına kavuşmuştu. Fransa’daki Cezayirliler, bu ülkedeki en kalabalık yabancı göçmen topluluğu oluşturuyor.

Kaynak: AA