'Sultanlar Yolu Bisiklet Turu'

Edirne'deki iki bisiklet topluluğunun sporcuları, Kanuni'nin Viyana seferinde kullandığı güzergahın bir bölümünde pedal çevirdi.

Edirne'deki bisiklet sporcuları, 'Sultanlar Yolu Bisiklet Turu' etkinliği gerçekleştirdi.

Edirne Bisiklet Gençlik Spor Kulübü Derneği (EBİS) ile Modavizyon Bisiklet Grubu, düzenledikleri tur için Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana Seferi'ne giderken kullandığı Edirne içindeki güzergahı seçti.

Etkinliğin organizatörlerinden Çağatay Ünver, tur öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, bisiklet sporcuları olarak tarihi yaşayarak spor yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana Seferi'ne giderken kullandığı yolu turlarında kullandıklarını ifade eden Ünver, şöyle konuştu:

'Güzergah 8 ülkeyi kapıyor. Antik bir yol. Zaman zaman seferlerde kullanılmıştır. Bu yol Viyana'dan başlıyor. Macaristan, Sırbistan, Yunanistan, Romanya gibi ülkeleri kapsıyor. Kapıkule'de Türkiye'ye giriyor. Türkiye'de Kemalköy, Uzgaç, Karabulut, Sarayakpınar, Avarız, Değirmenyeni köyünü takip ederek Edirne bölümü tamamlanıyor. Edirne'den sonra vize istikametinde İstanbul'a gidiyor.'

Bu yolun yabancı sporcular tarafından sıklıkla kullanıldığını anlatan Ünver, 'Bu yolu özellikle yabancı sporcular ve gezginler kullanıyor. Bizim sporcularımızın da kullanması ve öğrenmesi gerekir. Tarihimizi görerek hissederek spor yapıyoruz. Buradan atalarımız geçtiğini düşünüyoruz.' dedi.

İlerde bu güzergahın 8 ülkeyi kapsayan büyük bir etkinliğin yapılabilmesini umduklarını dile getiren Ünver, 'Şu an biz sadece 70 kilometrelik Edirne kısmını gerçekleştiriyoruz. Umarım atalarımızın gezdiği geniş güzergahı kapsayan bir etkinlik düzenlenebilir. Bu hem tarih, hem de sportif açıdan faydalı ve tarihi kültürel tanıtıma katkı sağlar. İstanbul'dan Viyana'ya uzanan büyük tarihi antik yolda bisiklet sürmek bize büyük keyif verir.' ifadelerini kullandı.

Modavizyon Bisiklet Grubu'dan Nevzat Çakmak da bisiklet sporunun her açıdan faydalı bir spor olduğunu aktardı.

Daha sonra yaklaşık 20 bisikletli, Atatürk Caddesi'nden güzergaha doğru pedal çevirdi.
Kaynak: AA