Poroşenko, Hollande Ve Merkel İle Görüştü

KİEV – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada, gerçekleştirilen üçlü görüşmede tarafların, Normandiya Formatı’nda diplomatik danışmanlar seviyesinde yapılan istişarelerin sonucu üzerinde tartıştığı belirtildi.

Ukrayna, Fransa ve Almanya’nın etkili işbirliği sayesinde Minsk Anlaşması'nın uygulanması için yol haritası hazırlanmasında önemli gelişme kaydedildiği bildirilen açıklamada, Poroşenko’nun, Rusya’nın ve ayrılıkçıların Minsk Anlaşması'nın şartlarını yerine getirmesi hususunda koordinasyon içinde çalışmaya devam edilmesinin önemini vurguladığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, Normandiya Formatı’nda zirve yapılabilmesi için tarafların üçlü formatta (Almanya, Fransa, Ukrayna) hafta başında telefonla görüşme kararı verdiği bildirildi.

Fransa; Almanya, Ukrayna ve Rusya liderlerinin katılımıyla Ukrayna kriziyle ilgili Berlin’de zirve düzenlenmesi için hafta içinde bir çalışma başlatmıştı. Bu çerçevede, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'le, ardından Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile telefonda görüşmüştü.

İki yıl önce Normandiya çıkartmasının yıl dönümü dolayısıyla Fransa’da düzenlenen etkinliklerde ilk defa bir araya gelen dört ülkenin lideri, zaman zaman bu krizi çözmek için dörtlü zirveler gerçekleştiriyor. Dışişleri bakanları seviyesinde de gerçekleşen bu toplantılar, uluslararası kamuoyu tarafından ‘’Normandiya dörtlüsü’’ veya ‘’Normandiya formatı’’ olarak anılıyor.

Kaynak: AA